Бахар е наречен пимиента, от испански – черен пипер, от

...
Бахар е наречен пимиента, от испански – черен пипер, от
Коментари Харесай

Кои ястия не могат без бахар?

Бахар е наименуван „ пимиента ”, от испански – черен пипер, от откривателя Христофор Колумб. Бързо се схваща обаче, че това, което е пренесъл в Испания, не е пипер. Подправката съставлява зелен, кълбест плод. При изсушаване добива кафяв цвят, сходно на пипера, само че по-едър.

Бахарът има мирис, наподобяващ симбиоза от карамфил, канела и индийско орехче. На усет пък е пикантен и тръпчив, заради което се употребява в състава на кърито и други лютиви подправки.

Има доста ястия, които не могат без бахар. Силният му мирис не разрешава влагането на повече от 2-3 зрънца за 4 порции. С него се овкусяват редица меса, най-много говеждо, супи и риби. Слага се във всевъзможни маринати за дивеч, както и в предписания в колбасарството. Поради положителния си консервиращ резултат, с бахар се подправят и някои туршии.

Когато зелето, без значение прясно или кисело, се задушава, е хубаво да се подправя най-много с бахар. Може да се комбинира с червен пипер и дафинов лист. Резултатът постоянно е ослепителен.

Бахарът е мощно благоуханен, изключително когато е надробен в мелачка. Не е придирчив. Кореспондира си добре с карамфил, индийско орехче, черен пипер. Ястията с бахар се овкусяват най-добре с лимонен сок и оцет.

 Различни подправки и бахар

Бахарът е наложителна фалшификация за сгряващите питиета глювайн и грог. Те се подготвят благодарение на доста подправки, измежду които наложителни са точно едрите тъмни зрънца на бахара.

Няколко зрънца от него могат да се прибавят и в коледния пунш. При греяното вино той минава като факултативна фалшификация, само че неизбежно носи мощен и прелестен привкус.

Смесеният мирис на бахара му разрешава да се съчетава по съвършен метод с други подправки. Това го трансформира в универсална съставна част на смесите от подправки, предлагани на пазара. Освен в пикантни комбинации, той се употребява и в сладки храни, като бисквити да вземем за пример.

У нас бахар може да се открие и в етеричните, ароматни масла. Той не е толкоз прочут, заради което не се употребява в националната медицина. Лечебните му качества са оценени в Ямайка, където се приема под формата на лековит чай.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР