Бъдещият руски разрушител „Лидер” от проект 23560 ще стане „най-мощно

...
Бъдещият руски разрушител „Лидер” от проект 23560 ще стане „най-мощно
Коментари Харесай

Military Watch посочи кой руски кораб ще с най-мощно въоръжение в света

Бъдещият съветски унищожител „ Лидер” от план 23560 ще стане „ най-мощно въоръженият военен транспортен съд в света” и ще може да бъде заслужен съперник на своите задгранични противници, написа американското военноисторическо списание Military Watch. Характеристиките на „ Лидер” уверено ще превъзхождат параметрите на съвсем всички съществуващи военни кораби.

Планира се корабът да бъде екипиран с ракетни комплекси, аналогични на въоръжението на китайските разрушители вид 055, само че ще са по-съвременни, оповестява изданието. На разрушителя ще може да бъде ситуирана версия на ЗРК С-500 „ Прометей” за отбрана от ракети с огромна отдалеченост. Планира се разрушителят да бъде въоръжен със зенитния оръдейно-ракетен комплекс (ЗОРК) „ Панцир.С1”, ЗРК „ Полимент-Редут” и ЗРК „ Витяз”, усъвършенствани особено за ВМФ. Според създателя, такова въоръжение е ключ към триумфа на авионосните ударни групи и има „ решаващо значение” за противопоставяне на актуалните закани на море.

„ Разрушителите от вида „ Лидер” ще разполагат с към 200 отвесни шахти за пускови установки с потребление на системата „ студен старт”, при която моторът заработва едвам откакто барутният заряд изхвърли ракетата във въздуха” – написа Military Watch. На въоръжение ще има и 60 противокорабни ракети, 128 зенитни управляеми ракети и 16 противоподводни ракети.

За съпоставяне: китайският унищожител вид 055 разполага със 112 шахти, а американският Arleigh Burke – с 90-96 шахти.

Корабите от план 23560 в вероятност могат да бъдат въоръжени с крилати ракети „ Калибър”, с хиперзвукови ракети с огромна отдалеченост от вида на „ Циркон”, както и с модифицираната версия на авиационния ракетен комплекс „ Кинжал”. Всичко това прави „ Лидер” доста перспективна разработка, смята създателят на обявата.

Строителството на разрушителя се чака да стартира след 2020 година Според конструкторите той ще бъде дълъг 200 м и необятен 20 м, водоизместване – 17 500 т.

Превод и редакция: БЛИЦ

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР