Бъдещи фотоволтаици неколкократно разпалваха скандали в община Средец, а днес

...
Бъдещи фотоволтаици неколкократно разпалваха скандали в община Средец, а днес
Коментари Харесай

Областният управител спря решение за поставяне на фотоволтаици върху земеделска земя в община Средец

Бъдещи фотоволтаици неколкократно разпалваха кавги в община Средец, а през днешния ден крайното решение е от губернатора

След тъжба на четири села регионалният шеф на Бургас Пламен Янев спря решение на Общинския съвет в Средец за слагане на фотоволтаици върху 8280 декара земеделска земя.

Бъдещи фотоволтаици неколкократно разпалваха кавги в община Средец, а през днешния ден крайното решение е от губернатора на Бургаска област.

С решението, взето в последните сесии от този мандат, общинските съветници трансформират Общия организационен проект на селата Дюлево, Орлинци, Суходол и Светлина, оповестяват от Областната администрация. Предложението е признато с 12 гласа „ за “, 2 „ срещу “ и 1 „ въздържал се “.

Имотите са аграрни – обработваеми ниви и пасища. Приетото предложение трансформира предназначениeто им " за произвеждане на електрическа сила, електрически подстанции, хранилища и предпазване на електрическа енергия “. Общата им повърхност е малко над 8280 декара и обгръща огромна част земеделска територия към селата.

Жителите на четирите села обаче не са съгласни с решението и са изпратили тъжба, подкрепена с подписка. В нея те декларират, че осъществяването на капиталовите планове за създаване на фотоволтаичен парк върху земеделските територии ще докара до стопански и демографски колапс на региона. Хората се тормозят, че фотоволтаичният парк ще пречи на земеделието, отглеждането на животни, пчеларството и ловния туризъм.

Според регионалния шеф, решението е незаконосъобразно и заради тази причина не може да се пристъпи към изменение на Общ устройствен план. „ Актът, посредством който се утвърждава смяна на Общ устройствен план, следва да съдържа точното нормативно и фактическо съображение, а в сегашния случай такова липсва. Като претекстове се акцентира само постъпилото капиталово желание на компанията, което обаче е незадоволително за изменение на Общ устройствен план “, разяснява Пламен Янев. 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР