Подписан е договор за ипотека с 6500 лв. на 13

...
Подписан е договор за ипотека с 6500 лв. на 13
Коментари Харесай

Как работник стана бял роб на шефа си заради гарсониера в Средец

Подписан е контракт за ипотека с 6500 лева на 13 вноски от заплатата на Георги Костадинов, който най-после май се оказва на улицата?

50-годишен мъж от град Средец може да остане без единственото си жилище, поради чудноват проблем с някогашния му към този момент шеф. Георги Костадинов потърси Флагман, с цел да опише историята и да покаже документи от  взаимоотношенията му със сливенския предприемач Димчо Димов - притежател на компания „ Димекс ”.

Всичко стартира през далечната 1997 година, когато получава общинско жилище с най-малък наем, намиращо се в покрайнините на града, по пътя за Болярово, на ул. „ Преображенска ”. Семеен е, със брачната половинка си отглеждат три свои деца. Съдбата на младото семейство е тежка, първото му дете се ражда с увреждания и е съвсем 100% неработоспособен, като досега двамата не престават да се грижат за него с всички старания и макар мизерията.

Мъжът стартира работа при Димчо Димов през 2020 година и споделя, че той му е бил като втори татко, тъй като избавил него и фамилията му от апетит, давайки им и на двамата работа. Те поддържат доста положителни връзки с работодателя си, признателни са, макар тежката хамалска работа да товарят камиони със артикули. Костадинов се води като общ служащ, който на процедура е момче за всичко и даже кара фадрома,  всеки ден е във компанията, без отмора, получава заплата от 1500 лева всеки месец, само че е обезпечаван на 2-часов работен ден и по документи получава почти 230 лева

През 2022 година - откакто е живял 25 години във въпросната гарсониера от 40 кв.м. на края на града, Георги Костадинов входира молба до Общинския съвет в Средец да закупи жилището, законт му го разрешава. От администрацията дефинират цена от 6540 лева За страдание обаче многочленното семейство няма такава сума. Опитват през сина си, който към този момент работи в металургичния цех в Дебелт, да изтеглят заем от банка, само че не може и той да потвърди благонадеждност, заради дребния стаж. Семейството е в невъзможност, тъй като Общината дефинира, че сумата би трябвало да се заплати в едномесечен период другояче би трябвало да освободят жилището, в който са прекарали четвърт век.

Георги Костадинов моли своя шеф да му отпусне заем в размер на 6500 лева, като се съгласява на ипотека и да работи против удръжка от 500 лв. на месец до цялостното погасяване. Двамата подписват ето този контракт:
 Никъде  не е маркирано нищо за рента, с изключение на в изискванията, в които има просрочена вноска. Просрочия няма, защото сумите по заема са се удържали от месечното възнаграждние на Георги Костадинов
В него ясно е написано, че сумата би трябвало да се заплати без рента при 13 равни вноски от по 500 лева Описани са разнообразни клаузи в контракта във връзка с отговорностите на двете страни и всичко наподобява финализирано с подписа на двамата и фирмения щемпел на „ Димекс ”. Сключват и ипотечен контракт, в който ясно е разказано, че вноските ще се заплащат посредством удръжка от заплатата на Костадинов в размер на 500 лева месечно, а крайният период за погасяване е май 2023 година
Апартаментът е закупен, Община Средец получава парите и фамилията резервира жилището си, което към този момент е и тяхно с нотариален акт. Но...

През май 2023 година Костадинов отива при работодателя си и го моли да отстрани ипотеката, откакто заемът към този момент е изплатен - в продължение на 13 месеца, както е по контракт, той не получава нормалните 1500 лева, а 1000 лева Това е запечатано на бележки от транспортната компания „ ЕКОНТ ”, през която Димов му е превеждал парите с изложение: „ Плащане на трудово заплащане ”.
 На 22 декемрви 2023 година " Димекс " изплаща " Трудово заплащане " в размер на 1000 лева на Георги Костадинов, видно от тази бележка
„ Отидох при него и го попитах какво се случва с ипотеката. Той отвърна, че сега е ангажиран, само че не би трябвало да се тормозя, тъй като всичко е тъкмо. Аз не се усъмних, тъй като този човек в действителност ми е помагал доста през годините. През септември 2023 година болното ми дете се утежни и се наложи да мине през лекуване във Варна. Трябваха ни 3000 лева, за които аз още веднъж помолих работодателя си и той ми ги отпусна. Този път за 3 месеца, удържайки ми по 1000 лева на месец. През декември, когато към този момент и вторият ми дълг трябваше да е изплатен, тъй като в действителност получавах с 1000 лева по-малко всеки месец, още веднъж повдигнах въпроса за ипотеката ”, споделя пред Флагман Георги Костадинов.

Отговорите, които получава са ужасяващи: „ Бат’ Георги, ти знаеш ли по какъв начин се става бял плебей? ” И „ Ако в този момент в стаята сложим една вана и я напълним с киселина, знаеш ли какъв брой бързо ще подпишеш, че дължиш и 200 и 300 хил.лв.? ”. Доколко такива изявления съставлява опасност, е в ръцете на полицията да ревизира, тъй като към този момент е входирана тъжба до Районна прокуратура, формирана е кореспонденция.

 „ Момчето за всичко ” Георги счита, че евентуално някогашният му шеф се пробва да го измами. Той е отишъл до съда  да ревизира персонално какво се случва с ипотеката на жилището, за който има нотариален акт. Откритието му го шокира. Няма платена нито една вноска по нея и тя „ виси ”.

„ Веднага позвъних на секретарката на Димчо, мислейки към момента, че може би се касае за неточност. Тя ме свърза с него и той ми съобщи, че освен, че дължа пари за жилището, които към този момент съм дал, само че и лихви пж тях. Така и не разбрах какви лихви може да има, откакто в контракта няма разказана такава уговорка, само че тонът на Димчо беше друг, настойчив и нападателен ”, споделя Георги Костадинов. Това се случва през януари т.г. След диалога той е уволнен.
 Георги Костадинов има нотариален акт, само че ипотеката не е изплатена, тъй като по думите му, някогашният му шеф не е платил нито една вноска, макар че му е удържал пари от заплатата в продължение на 13 месеца
Следва тъжба до прокуратурата и Димчо Димов е привикан в РУ-Средец на разпит. Пред служителя на реда той обяснил, че някогашният му служащ не бил платил нито  стотинка от заема, тъй като получава 230 лева на месец, а дължал по 500 лева „ Тогава по какъв начин по този начин е подписал контракта с мен и за какво да го прави? Защо ми е удържал от заплатата тези пари? Защо имам аз документи за това, че ми е превеждал пари по куриерска компания всеки месец на едно и също число с изложение „ Плащане на трудово заплащане ”? Нищо от това не се връзва разумно и мисля, че този човек желае просто да си присвои моя апартамент ”, жалва се Георги Костадинов и упорства за гласност.

Той е безапелационен, че желае допустимо най-бързо да се реши казусът му, тъй като към този момент е мъчно да живее под такова напрежение. Страх го е и да не бъде атакуван за възмездие.

Флагман се свърза с шефа и притежател на компанията, някогашен шеф на Георги Костадинов, с цел да потърси и неговото мнение. Димчо Димов съобщи, че „ просто сега ” не може да приказва, тъй като е в среща. Обеща да ни върне позвъняване, само че към часа на тази обява такова още не сме получили. Редакцията ще разгласява и неговата позиция, следвайки журналистическата нравственос за „ Право на отговор ” .

До тогава обаче въпросът сред двамата и най-важното - какво се случва с ипотеката на скромната гарсониера от 40 кв.м. в Средец, остава във висящо състояние. Дефиницията на „ Параграф 22 ”.

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР