B12 е единственият витамин, който съдържа кобалт. Животните са най-големите

...
B12 е единственият витамин, който съдържа кобалт. Животните са най-големите
Коментари Харесай

Как да си набавите витамин B12, ако не консумирате месо?

B12 е единственият витамин, който съдържа кобалт. Животните са най-големите производители на този витамин, който се съдържа в храносмилателната им система. Поради тази причина това е единственият витамин, с който не може да се сдобиете чрез растенията и слънцето.

Витаминът взе участие интензивно в производството на червени кръвни телца, които транспортират кислорода в организма ви. Поради тази причина витамин B12 е извънредно значим за вашето здраве и ние ви предлагаме няколко метода, по които може да си го набавите, в случай че не сте фенове на месото.

Зърнени закуски

Започнете рационално деня си, като заложите на зърнени храни, които имат ниско наличие на захар.

Истинско краве мляко

Някои хора не могат да понасят лактозата (захарта в кравето мляко), тъй като поврежда храносмилателната им система. Ако обаче не страдате от този проблем, е належащо да приемате същинско краве мляко, колкото се може повече. То е богато на хранителни субстанции като белтъчини, калций, фосфор, калий и естествено обичаният ни витамин B12. Пиенето даже единствено на 2 чаши прясно мляко може да ви донесе нужното потребно количество за деня.

Яйца

 Яйцата са източник на витамин B12

Едно огромно яйце ви дава първокачествен протеин както и 0.6 микрограма от B12. Забравете обаче за белтъка, защото жълтъкът е мястото, където се намира потребният витамин. Можете да си приготвите разнородни ястия: сварете яйцето и го прибавете към разнообразна закуска, изпържете го и го сложете върху тост или просто хапвайте по едно.

Гръцко кисело мляко

Също както прясното мляко, киселото също съдържа доста протеини и B12. Просто се уверете, че купувате същинско кисело мляко, а не подсладените му заместители. Можете да консумирате млякото, като добавите пресни плодове за естествена наслада или като гарнитура към изпечен или варен картоф.

Хранителна квас

 Хранителната квас набира витамин B12

С типа и усета си сходни на пармезана, хранителната квас е магическа съставна част за вегетарианците. Както издава и името на маята, тя обезпечава доста хранителни субстанции от протеин, до желязо и е обогатена с B12. Можете да поръсите хранителни дрожди върху смесени зеленчуци, супи, печени зеленчуци, макаронени произведения или даже пуканки.

Темпе

Индонезийско ядене от ферментирали соеви зърна. Част от микроорганизмите в този деликатес създават B12. Задължително изискване е обаче в наличието му да има някои бактерии, с цел да може да създава потребния витамин. С продукта може да се сдобиете в по-големите вериги хранителни магазини, само че постоянно четете етикета, с цел да се уверите, че тази храна съдържа B12.

Соево мляко

 Соевото млякото ни дава витамин B12

Млякото от соя по начало не съдържа B12, само че може да бъде обогатено с него – проверете етикета, с цел да сте сигурни. Можете да употребявате соевото мляко в зърнени култури, лате и парещ шоколад или пък когато приготвяте разнообразни печива като торти, кексове, палачинки и т.н.

Гъби Шийтаке

Вид гъби, които порастват на паднали дървета, култивирани в Япония и Китай. Някои сушени гъби от този тип са потвърдили, че съдържат доста огромни количества от B12. Ще би трябвало да похапвате повечко от тях обаче, в случай че желаете да се сдобиете с нужното за организма ви количество витамин.

Нори (морски водорасли)

 Корите Нори са храна с витамин B12 Снимка: Севда Андреева

Листата нори са сладкият вид на B12. За да получите нужната дневна доза от витамина, ще би трябвало да ядете към 4 грама лилави водорасли (един лист е към 0.3 грама). Все отново, в случай че ядете постоянно суши, направено от нори, или някакъв тип дребни закуски, ще получите много добра доза от B12.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР