Азиатските пазари на акции изпитваха затруднения да задържат дори и

...
Азиатските пазари на акции изпитваха затруднения да задържат дори и
Коментари Харесай

Трудно начало на седмицата за азиатските пазари на акции

Азиатските пазари на акции изпитваха усложнения да задържат даже и минимално покачвания през днешния ден, откакто шокиращо слабите данни от Китай демонстрираха сериозните провали, които локдауните оказват на втората най-голяма стопанска система в света.

Продажбите на дребно в Китай падат с 11.1% на годишна база през април, което е съвсем два пъти повече от предстоящото, до момента в който промишленото произвеждане бележи намаляване от 2.9%, като прогнозите на анализаторите бяха за лек растеж.

Новото банково кредитиране в Китай пада до най-ниското си равнище от близо 4.5 години през април.

Китайската централна банка също по този начин разочарова тези, които се надяваха на намаляване на лихвите, макар че през вчерашния ден Пекин в действителност разреши намаляване на лихвите по ипотечните заеми на някои купувачи на жилища.

Новината, че Шанхай облекчава част от локдаун рестриктивните мерки не зарадва изключително вложителите.

Индексът на китайските сини чипове CSI300 отчиташе намаляване от 0.4% по-рано през днешния ден, до момента в който суровинните валути понесоха удар, като спадът беше управляван от австралийския $.

Азиатско-тихоокеанският показател на MSCI отчиташе минимално покачване от 0.2%, което идва след спад от 2.7% за предходната седмица, когато показателят падна до двуседмично дъно.

Японският Nikkei запазваше растежа си от 0.6%, откакто изгуби 2.1% през предходната седмица, макар че слабата йена оказва известна поддръжка на фирмите експортьорки.

Фючърсите на показателя EUROSTOXX 50 и тези на FTSE се търгуваха без промени по-рано през днешния ден. Фючърсите на S&P 500 изгубиха растежа си от по-рано денем и отстъпваха с 0.4%, до момента в който тези на софтуерния Nasdaq губеха 0.3%.

И двата показателя са надалеч от миналогодишните си върхове, като S&P регистрира намаляване в шест следващи седмици.

Високата инфлация и повишаващите се лихви доведоха до спад в потребителското доверие до 11-годишно дъно през май и покачиха залога за данните за търговията на дребно, които се чакат във вторник, написа Ройтерс.

Затягането на паричната политика от страна на Федералния запас на Съединени американски щати накара Goldman Sachs да намали прогнозата си за растежа на щатската стопанска система до от 2.6% на 2.4% през 2022 година Очакванията за икономическия напредък за 2023 година пък бяха намалени от 2.2% на 1.6%.

Опасенията, че стягането на паричната политика ще докара до криза провокира повишаване на държавните облигации през предходната седмица, като доходността по 10-годишните щатски бумаги падна с 21 базисни пункта от достигнатите преди този момент върхове от 3.20%. Днес доходността още веднъж понижава до 2.91%.

Спадът докара до отстъплението на $ от 20-годишния му връх, само че не с доста. Доларовият показател за последно беше на равнище от 104.560 и напълно покрай върха си от 105.010.

Еврото се търгуваше против 1.0394 $, откакто предходната седмица падна до 1.0348. Доларът поевтиня по отношение на йената, понижавайки се до 128.88.

При криптовалутите биткойнът за последно поскъпваше с 2% до 30 354 $, откакто предходната седмица падна до най-ниското си равнище от декември 2020 година

На суровинните пазари златото беше сложено под напън от високата рентабилност по държавните облигации и за последно се търгуваше на цена от 1 811 $ за тройунция, откакто поевтиня с 3.8% през предходната седмица.

Цените на петрола обърнаха курса, откакто слабите данни от Китай възобновиха опасенията по отношение на търсенето.

Брентът отчиташе намаляване от 1.22 до 110.33 $ за барел, до момента в който спадът при щатския лек недопечен нефт беше от 1.04 $ до 109.45 $ за барел.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР