Азиатските акции и петролът поевтиняват днес, а понижението при йената

...
Азиатските акции и петролът поевтиняват днес, а понижението при йената
Коментари Харесай

Азиатските акции и петролът поевтиняват в началото на седмицата

Азиатските акции и петролът поевтиняват през днешния ден, а понижението при йената продължава, откакто Централната банка на Япония предприе дейности за опазване на лихвите в страната покрай нулата.

Китайският финансов център Шанхай с население 26 милиона души разпореди на всички компании да спрат краткотрайно производството или да преминат към отдалечена форма на работа по време на двустепенен локдаун, който ще продължи девет дни.

Разпространението на рестриктивните мерки в най-големия вносител на нефт в света докара до поевтиняване на Брента с 3.26 $ до 117.39 $ за барел, до момента в който щатският лек недопечен нефт (WTI) се обезцени с 3.37 $ до 110.53 $ за барел.

Нагласите към риск бяха подкрепени от очакванията за прогрес в договарянията сред Русия и Украйна, които се чака да се проведат в Турция тази седмица, откакто украинският президент Володимир Зеленски съобщи, че страната му е подготвена да разиска придобиването на безпристрастен статут като част от договорката.

В ранната търговия през днешния ден азиатско-тихоокеанският показател на MSCI губеше 0.8%. Индексът отстъпва с 3% за месеца.

Индексът на китайските сини чипове CSI300 губи 0.8%. Японският Nikkei се понижаваше с 0.4%, само че все пак нараства с близо 6% за месеца, защото поевтиняващата йена дава обещание да увеличи облагите на експортьорите.

Фючърсите на щатския показател S&P 500 губят 0.3%, до момента в който тези на софтуерния Nasdaq се намаляват с 0.4%. Фючърсите на EUROSTOXX 50 и FTSE остават без смяна за момента.

Ключовите данни, които се чакат тази седмица, са тези за неселскостопанската претовареност в Съединени американски щати. Прогнозите са за нарастване на заетостта с 475 000 и спад на безработицата до 3.7%. Очакват се също по този начин и редица данни за производството в международен мащаб, както и данните за инфлацията в Съединени американски щати и Европейски Съюз.

Доходността по щатските 10-годишни облигации скочи с 33 базисни пункта през предходната седмица и регистрира покачване от 67 базисни пункта за месеца при 2.49%, което увеличи и лихвите по ипотечните заеми в Съединени американски щати.

На валутните пазари йената е главният губещ, защото централната банка на страната държи лихвите покрай нулеви равнища, а високите цени на суровините покачват разноските по вноса на страната, написа Ройтерс.

Централната банка на Япония през днешния ден продължи тази политика, като предложи да изкупува колкото облигации е належащо, с цел да задържи доходността по 10-годишните бумаги под 0.25%.

Това докара до повишаването на $ до нов шестгодишен връх от 123.03 йени, с което щатската валута бележи растеж от 6.9% за месеца. Австралийският $ нараства с над 10% за месеца по отношение на японската валута до 92.44 йени.

Дори и поевтиняващото евро се оскъпи с 4% по отношение на йената този месец 134.56. Единната валута губи към 2.3% по отношение на $ в същия интервал, само че се търгува на равнище от 1.0956, което е над достигнатото неотдавна двегодишно дъно от 1.0804.

Поевтиняването на йената докара до покачване на доларовия показател до 99.098, като показателят нараства с 2.5% за месеца.

На суровинните пазари златото поевтиня до 1 947 $ за тройунция, макар че бележи покачване от към 2% за месеца.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР