Азерски газ ще потече към България през септември, ако до

...
Азерски газ ще потече към България през септември, ако до
Коментари Харесай

Ще преговаряме ли с Газпром? Премиерът с нова версия

Азерски газ ще потече към България през септември, в случай че до края на юни бъде приключен интерконекторът с Гърция. Това съобщи министър председателят Кирил Петков по време на ревизия на газовата връцка в Комотини.

" За последните три месеца е свършено повече, в сравнение с за последната година. И тук ми потвърдиха, че до края на юни ще бъде действителната дата за финиширане на този план. Това е доста значимо, когато приказваме за диверсификация – значи по-ниски цени на газа, по-ниски цени на парното идната година, по-малко напън върху цените ", сподели Петков.

" Газът, който ще влиза тук, е с към 1/3  по-евтин от сегашните цени. Говорим за голямо понижение. Яд ме е, че тази зима цената на газа беше толкоз висока, тъй като планът не беше приключен и тъй като някой се беше отказал от по-евтин газ ", уточни Петков.

Той е безапелационен, че би трябвало да сме подготвени за всевъзможни сюжети при положение на спиране на доставките от " Газпром ". По думите му има 3 разновидността. Интерконекторът може да докара 3 милиарда кубически метра газ, колкото са почти потребностите на България. Имаме връзката с Месемврия, имаме и връзката с Турция. " Ние няма да отрязваме кардинално " Газпром ", само че би трябвало да влезем в договарянията с повече от една карта в ръката си ", разкри той.

" Едно е да преговаряш с една страна, когато имаш варианти, друго е да преговаряш, когато нямаш. Тази цена не ни устройва, тъй като нямаме опция от Гърция. Някои от политическите партии приказват, че са про-НАТО и про-ЕС, само че какво вършиха 12 години ", попита министър председателят.

Газовата връзка ще свърже газопреносните мрежи на двете прилежащи страни, осигурявайки достъп до Южния газов кулоар и до редица нови източници на природен газ. IGB e с обща дължина 182 км, множеството от които са на българска територия. Трасето на газопровода минава през общините Стара Загора, Хасково, Димитровград и Кърджали, като обезпечава опция за газификация на всички обитаеми места в региона. Интерконекторът е от огромно значение освен за развиването на районите, само че и за енергийната самостоятелност и сигурност на България. Проектът е в отлична синергия с други огромни интернационалните планове като Трансадриатическия и Трансанадолския газопровод (TAP и TANAP), като и с планувани и към този момент съществуващи терминали на полутечен природен газ.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР