Азербайджанското министерство на отбраната съобщи, че е постигнато споразумение за

...
Азербайджанското министерство на отбраната съобщи, че е постигнато споразумение за
Коментари Харесай

Баку съобщи, че е постигнато споразумение за спиране на огъня в Нагорни Карабах

Азербайджанското министерство на защитата заяви, че е реализирано съглашение за прекъсване на огъня в Нагорни Карабах, предадоха Ройтерс и ТАСС, представени от Българска телеграфна агенция.

Предложението на арменските управляващи в Карабах е постъпило в министерството на защитата посредством съветския миротворчески контингент, прецизираха от ведомството в Баку.

Както предложи азербайджанската президентска канцелария, на следващия ден, 21 септември, ще се състои среща сред представители на властта в Баку и представителите на арменците в Нагорни Карабах, съобщи азербайджанската информационна организация АЗЕРТАДЖ.

По-рано бе обявено, че арменците в Нагорни Карабах са се съгласили с настояването на Азербайджан да прекратят боевете и да се разоръжат, а министерството на защитата в Баку заяви, че примирието влиза в действие в 13 ч. локално време (12 часа българско) през днешния ден.

Незаконните паравоенни формирование се разпускат, предава се цялото въоръжение и тежка техника. Всичко това се случва в съгласуваност с съветския миротворчески контингент.

Междувременно Кремъл отхвърли изказванията на Армения, че Русия не е направила задоволително, с цел да предотврати сраженията в Нагорни Карабах, изтъквайки, че въпросът визира дейности на Азербайджан на неговата лична територия, съобщи Ройтерс.

Според Армения при офанзивата на азербайджанските сили в Нагорни Карабах през днешния ден са били убити 32-ма души и ранени доста повече, макар апелите на Русия и Съединени американски щати за прекъсване на огъня в сепаратисткия анклав, следен от етнически арменци.

" Подобни обвинявания към нас са безусловно безпочвени. Те не се основават на нищо. Независимо от тях ние продължаваме нашите контакти с арменската страна. Армения беше и си остава наш доста значим съдружник, сътрудник, страна, която ни е близка. Освен това ние продължаваме да поддържаме контакти и с Азербайджан - също доста значим наш сътрудник. Продължаваме контактите и с арменците в Карабах ", сподели прессекретарят на президента на Русия Владимир Путин - Дмитрий Песков, представен от ТАСС.

Говорителят на Кремъл съобщи още, че към момента е в развой на насрочване телефонен диалог сред президента Путин и арменския министър-председател Никол Пашинян.

Агенция Интерфакс е съобщила, че сепаратистките сили на етническите арменци в Нагорни Карабах са се съгласили с изискването за преустановяване на огъня, препоръчано от съветските мироопазващи сили, напомня Ройтерс.

Руските миротворци не престават да извършват отговорностите си в Нагорни Карабах, като дават подпомагане от всевъзможен жанр на мирни жители и поддържат контакт с всички страни в спора, разгласи през днешния ден министерството на защитата на Русия, представено от Ройтерс.

В щаба на миротворческите сили все още са подслонени 2261 мирни жители, 1049 от които са деца, разгласи ведомството. Етническите арменци в азербайджанския сепаратистки анклав Нагорни Карабах се съгласиха с предлагането на Русия да прекратят огъня през днешния ден, 24 часа след започнатата от Азербайджан атака в анклава, при която има десетки убити и стотици ранени.

Руското министерство на защитата добавя, че към този момент е реализирано съглашение за цялостно преустановяване на огъня в Нагорни Карабах и използването му ще бъде в съгласие с съветските миротворчески сили.

Армения не е взела участие в подготовката на оповестеното съглашение за преустановяване на огъня в региона на Нагорни Карабах, съобщи министър председателят Никол Пашинян, представен от Франс прес и Ройтерс.

" Ние отбелязахме решението на управляващите в Карабах да спрат бойните дейности и да сложат оръжие ", съобщи той в телевизионно послание към нацията ден след началото на азербайджанската атака.

Пашинян акцентира, че Армения няма военни елементи в региона от август 2021 година насам.

В същото време азербайджанската организация АЗЕРТАДЖ разгласява известие на администрацията на президента на Азербайджан, съгласно което " на 21 септември 2023 година в Евлах ще се състои среща с представителите на арменските поданици на Карабах за разискване на въпросите на реинтеграцията въз основа на Конституцията и законите на Азербайджанската република ".

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР