Азербайджан вече доставя газ на Италия – през Грузия, Турция

...
Азербайджан вече доставя газ на Италия – през Грузия, Турция
Коментари Харесай

Дойде ли краят на монопола на Газпром в България?

Азербайджан към този момент доставя газ на Италия – през Грузия, Турция и Гърция. Скоро и България ще се възползва от тези доставки – вследствие на сполучливата тактика на Европейски Съюз. Как ще се отрази това на страната ни, споделя.

Европейският съюз предприе значима стъпка към стратегическата си цел – диверсификация на доставчиците и маршрутите за доставка на природен газ, с цел да понижи зависимостта си от " Газпром " и от Русия. След траяло четири и половина години строителство, от 15 ноември по Трансадриатическия водопровод TAP (Trans Adriatic Pipeline) тече газ от Азербайджан към Европейски Съюз. Това е така наречен Южен газов кулоар, който заобикаля Русия и минава от Азербайджан през Грузия и цялата територия на Турция.

Този път шумна гала нямаше – както поради напрегнатите връзки сред Турция и Гърция поради находищата на газ в Средиземно море, по този начин и евентуално поради пандемията от ковид. Въпреки неналичието на речи обаче събитието по никакъв начин не е маловажно – Европейски Съюз съумя да си обезпечи газ без значение от Русия. Засега става дума за 10 милиарда куб. метра годишно, само че потенциалът на ТАР може да бъде подсилен.

Конкурент на " Турски поток "

Недовършеният съветски газопровод " Северен поток-2 " е доста по-мощен – неговият потенциал може да доближи 55 милиарда куб. метра. А мощността на втората тръба на " Турски поток ", планувана да доставя страните от Югоизточна Европа и значително конкурентна на ТАР, е сходна – 15,75 милиарда куб. метра.

Този размер обаче не би могъл да бъде доближат преди втората половина на 2022 година, когато би трябвало да е подготвена съответната инфраструктура в Унгария, преди строителството да продължи към Австрия. За момента се достроява продължение на тази тръба в България към Сърбия, като работата би трябвало да приключи през декември.

България към този момент от година получава съветски газ по втората тръба на " Турски поток ", само че от 1 януари 2021 година счита. За тази цел до края на годината би трябвало да бъде достроен газопроводът IGB – така наречен междусистемна газова връзка Гърция–България, която се употребява с поддръжката на Европейски Съюз.

Край на зависимостта на България от " Газпром "

Когато IGB стане подготвен и свърже газотранспортните системи на Гърция и България, България ще може да купува освен азербайджански газ от ТАP, само че и да внася полутечен газ от гръцкия терминал Ревитуса, а в вероятност – и от терминала за регазификация на полутечен газ край Александруполис. Проектната мощ на IGB е 3 милиарда куб. метра годишно с опция за нарастване до 5 милиарда куб. метра.

Ако се има поради, че през 2019 година " Газпром " е доставил на България 2,4 милиарда куб. метра, излиза наяве, че посредством стартирането в употреба на TAP и IGB една от най-зависимите от Русия държави-членки на Европейски Съюз ще реализира радикална диверсификация на своите снабдители и на пътищата за доставки.

Това не значи, че България ще приключи покупките на огромни количества от " Газпром ", само че нейните позиции в договарянията за цените и изискванията ще се подобрят внезапно – щом съветската компания изгуби своето съвсем монополно състояние на българския пазар.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР