Аз видях политическата система отвътре и ще ви кажа следното.

...
Аз видях политическата система отвътре и ще ви кажа следното.
Коментари Харесай

Слави като Хамлет: Президентска или полупрезидентска власт?

" Аз видях политическата система от вътрешната страна и ще ви кажа следното. Там има главно лицемери, неистини, корупция, задкулисие, интриги и мъчителна жадност за власт. Това видях и мисля, че аз не съм политик. Мисля също, че освен би трябвало да се разбие моделът ГЕРБ, а би трябвало да се разбие моделът на цялата настояща политическа система ". / Слави Трифонов
Прочетете още
" Ако желаеме смяна, би трябвало да спрем да имаме вяра, че ще стане без смяна на политическата система. Сега има рецесия на политическия хайлайф, на политическата система " / Ива Митева

България по царско време, 30-те години, е била изпаднала в същата обстановка като сегашната, след разкарването на ГЕРБ.  Къси парламенти и невъзможност. Тогава военните вършат прелом, не разрешават политическите партии и да ви кажа, страната се възстановява. Но това не е демократично, по-добрият вид, съгласно нас, е в случай че хората преценяват да се мине към президентско ръководство, което е по-ясно и с носене на отговорност./ Тошко Йорданов

В петък следобяд водачът на партията със затихващи функционалности Има Такъв Народ хвърли следващата въдица за наивници, а на кукичката като примамка сложи президентската страна. Ден по късно  Ива Митева посочи, че в действителност става въпрос за „ полупрезидентска република ”. В понеделник сутринта сътрудника й Тошко Йорданов с носталгия подсети от ефира на NOVA  за военния прелом от 19 май 1934 година, когато държавното управление на Кимон Георгиев анулира Търновската конституция и разпуска Народното събрание. Заяви, че тогава „ нещата се нормализирали ”, само че побърза да се застрахова, че сходни способи в този момент " не са демократични ". При тази последователност не е ясно дали идващият от Има Такъв Народ, поканен в някоя от малките екрани, няма да изиска напряко да вървим към модела на КНР, където има ясна еднолична отговорност, а корупцията се санкционира със гибел.

Безпросветният популизъм, който се лее от екрана при всяко явяване на Слави Трифонов, всякога бележи нови и нови върхове. Без значение дали задачата е реанимация на плана му или опит за консолидация на тези гласоподаватели, които поддържат президента, макар „ катарзиса ” му, задачата е очевадна - да бетонира президентската власт и  да подмени избора, изработен от страната ни.

За следващ път Има Такъв Народ се пробват да разрушат системата, като при всеки комфортен случай насочат обвинявания, че демокрацията се е изтъркала, системата не работи, от партиите може скоро да няма смисъл и тн. На процедура обаче до момента не са извадили нескрито нито един факт, с който да поддържат изказванията си, нито са внесли някакъв сигнал в прокуратурата. Както в действителност се прави в демократичните страни, та даже и в тези с президентско ръководство. 

Примерите, на които станахме очевидци през последните години, ясно демонстрираха, че страната ни няма потребност от властническо ръководство. България е парламентарна република и би трябвало да остане такава.

А Слави и компания могат да продължат да мечтаят за Президент, който  залива Суверена с рози, мляко и мед или напряко за прелом, който да " възстановява страната ". Поне до 2 октомври. 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР