Айнщайн твърди, че когато пчелите изчезнат на Земята, то това

...
Айнщайн твърди, че когато пчелите изчезнат на Земята, то това
Коментари Харесай

Мор сред пчелите: апокалипсисът никога не е бил толкова близо

 пчели

Айнщайн твърди, че когато пчелите изчезнат на Земята, то това ще бъде краят на света. Това неутешително предсказване звучи стряскащо в днешно време: доста учени по света са разтревожени от това, че пчелите в действителност ще изчезнат!

Сред аргументите за измирането на пчелите са посочени огромното потребление на пестициди (следователни и утежняване на околната среда), измененията в климата, въздействието върху насекомите на мобилните телефони, както и паразитите, които отслабват колониите им.

Ето и следствията от това. Според данните на Министерството на селското стопанство в Съединени американски щати, загубите на пчелите в Америка са 50-80 %!

Според американските учени има избрана връзка сред незадоволителното хранене на пчелите и въздействието на пестицидите. Тези фактори са огромен стрес за колониите, които в резултат на това стават жертва на паразити, бактерии, вируси.

Пенсилванският университет, в частност, разгласил свои резултати, в които е посочено, че в меда и восъка на мъртвите пчели са открити шест, а някъде и повече разновидности пестициди.

В същото време някои учени от Европа считат, че повода за гибелта на пчелите е новооткритият кърлеж-разрушител вароа, който попаднал от Азия в Европа.

Пестицидите, с които се обработват полетата против бурени, не убиват пчелите, само че ги вършат уязвими за акарите. Учени от Германия пък имат много доказателства за това, че върху измирането на пчелите въздействат радиосигналите на информационните мрежи. Те нарушават системата за насочване на пчелите и те не могат да намерят пътя към кошера и умират.

В страните, където е записано най-голямо понижаване на пчелите (САЩ, Канада, Китай, Австралия, някои европейски страни) всеобщо порастват генетично модифицирани растения. През тях, естествено, пчелите не минават.

Източници на тяхната генетична болест не са единствено прашецът и нектарът от ГМО растенията, само че храненето със захар, създадена от ГМО цвекло. Когато младите пчели използват ГМО, то в зрелост при тях се следи разрушение на вътрешните органи и понижаване на имунитета.

Светът се трансформира, трансформира се и изчезва пчелата. Днес е общоизвестно: в съпоставяне със Съединени американски щати, обстановката с пчелите във Англия е по-добра: само че и тук в последните години популацията на пчелите е намаляла с към една трета. И има прогнози, че в близкото десетилетие сме застрашени от цялостното изгубване на пчелите в тази страна.

Мъртвите пчели не жужат… Тяхната всеобща крах, за което сигнализират еколози от редица страни, може да докара до изгубването на доста растения, в това число и аграрни култури. Защото съвсем 80% се опрашват от медоносните пчели.

Ето за какво човечеството го чакат огромни проблеми. Макар че се вършат опити да излезем от тази обстановка. Във въздуха витаят „ селекционни хрумвания “.

Например някои учени оферират да се отгледа нов тип пчели, устойчиви към всевъзможни болести посредством кръстоска на елементарни медоносни пчели с нападателни африкански пчели, които имат здрав имунитет.

В същото време фантастите рисуват сходна картина: при положение на изгубване на пелите хората всеобщо ще вървят по полетата и ливадите и ще правят изкуствено опрашване. Но там, докъдето долита пчелата, човек не стига. Всеки с предназначението си.

Все още има време да спрем Големия Хаос и Безумието на човек във връзка с екологията. Защото към този момент и пчелите, както виждаме, изпращат едно обезпокоително «SOS!».

Още по тематиката: 10 неща, които ще изгубим с измирането на пчелите

Източник: webmiastoto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР