Авторските права за най-ранната версия на героя на Дисни Мики

...
Авторските права за най-ранната версия на героя на Дисни Мики
Коментари Харесай

Мики Маус: Дисни губи правата върху легендарната мишка


Авторските права за най-ранната версия на героя на Дисни „ Мики Маус “ изтичат през 2024 година. Какво следва от това за най-известната мишка в света?

Оригиналният Мики Маус от 1928 година

През 2024 година първата версия на „ Мики Маус “ на Дисни ще стане публично притежание. Анимационният облик се появява за първи път през 1928 година в късометражния " Steamboat Willie " - първия анимационен филм, в който се употребява синхронизирано озвучаване.

В Съединените щати върху истински авторски творби не престават до гибелта на създателя, след което се прибавят още 70 години. Но за творби, основани анонимно, псевдоанонимно, или като част от работата на даден чиновник, интервалът след гибелта се усилва до 95 години. На творбите, които са били оповестени преди 1978 година, като „ Мики Маус “, авторското право важи единствено 95 години от датата, в която за пръв път са били показани.

Защитени за 95 години
Редакцията предлага
Първата версия на „ Мики Маус “ се намира към края на своята 95-годишна отбрана. Но известната мишка претърпява няколко трансформации от 1928 година насам и версиите на Мики Маус след нея към момента ще се употребяват със отбрана, до момента в който изтекат и техните 95 години.

Оригиналният Мики Маус наподобява по-различно от кръглата мишка, която познаваме. Той е имал изострен нос като на плъх и кльощави ръце и крайници. И макар че Дисни могат да изгубят авторските права върху " Steamboat Willie ", те към момента могат да запазят отчасти интелектуалната благосъстоятелност, в случай че обликът на мишката от него бъде приета за комерсиална марка.

" Първият въпрос е дали Дисни употребяват " Steamboat Willie " освен като воин, само че и като собствен знак ", изяснява пред Дъждовни води Джейн Гинсбърг, професор по интелектуална благосъстоятелност в региона на литературата и артистичните форми от Юридическия факултет в Колумбия, Ню Йорк.

Авторско право и комерсиална марка

е различим знак или израз, обвързван с артикул или услуга на избрана компания или физическо лице. За разлика от авторското право, тя може да се употребява с безконечна отбрана. На територията на Съединени американски щати не е належащо една комерсиална марка да бъде категорично записана, с цел да се счита за такава и да се употребява със отбрана.

Ако версията на Мики Маус в " Steamboat Willie " се възприема като знак на Дисни, тогава компанията може да претендира, че това е нейна комерсиална марка. Това би означавало, че героите биха могли да бъдат употребявани, само че единствено по метод, по който да не бъдат обърквани в новите произведения с тези от истинските филми на Дисни.

Мечо Пух като сериен палач

Оригиналните истории и герои от на А. А. Милн (1926 г.) стават публично притежание при започване на 2022 година.
 Юни 1935 година: Уолт Дисни театралничи в Лондон с кукла на една от най-известните му произведения
Юни 1935 година: Уолт Дисни театралничи в Лондон с кукла на една от най-известните му произведения

Но именитият облик на героя на Дисни - жълтото мече с алена тениска, което се появява за първи път в къс анимационен филм през 1966 година, към момента е предпазено от авторско право. Компанията също има благосъстоятелност и върху няколко търговски марки, свързани с известното мече, което лимитира потреблението на облика му върху артикули.

Филмът на ужасите " Мечо Пух: Кръв и мед " тества границите на на Дисни върху изображението на този воин. Филмът, който ще има премиера тази година, преобразява героя на А.А. Милн в сериен палач. Режисьорът му Рис Уотърфийлд споделя пред Variety, че екипът е направил всичко допустимо, с цел да направи по този начин, че обликът на Мечо Пух в лентата да бъде основан само върху версията му от 1926 година.

В новата лента мечето, обичащо мед, не може да бъде комплицирано по нищо друго с това на Дисни, с изключение на по името си. Мечо Пух носи костюм на дървар, а чертите на лицето му са изкривени.

В света на мъртвите търговски марки

Ако обаче дадена комерсиална марка се трансформира в общ термин за клас артикули или услуги, правоносителят може да загуби собствеността си върху нея. Затова и през 2013 година „ Google “ заплаши да предприеме ограничения против потребителите, които употребяват " google " като глагол, в случай че не употребяват търсачката.

1928: Мики Маус от филмчето Steamboat Willie наподобява малко по-различно от през днешния ден

Известните образци за марки и артикули, които са се трансформирали в общи термини, включват Аспирин, Ескалатор и Термос. " Всъщност съществуват цялостен куп мъртви търговски марки, които са изгубили връзка, постоянно тъй като притежателят на комерсиалната марка не е направлявал вярно потреблението им. Така думата е престанала да значи обособена марка ", споделя още Гинсбърг.

Защо авторското право е краткотрайно?

Клаузата за патентите и авторските права в Конституцията на Съединени американски щати гласи, че Конгресът има право " да предизвиква напредъка на науката и потребните изкуства, като обезпечава за стеснен интервал от време на създателите и изобретателите изключителното право върху съответните им писания и открития ".

Как може да насърчите напредъка на знанието? Първо карате хората да основават творби, а по-късно осигурявате необятен достъп до тези творби. И в последна сметка прекосяването на творбите в публично притежание ги прави изцяло налични, разяснява Гинсбърг.

През 1998 година към периода на авторското право в Съединени американски щати бяха прибавени още 20 години. Преди това срокът на авторското право беше 50 години плюс живота на създателя. Това даде на Disney спомагателни 20 години отбрана за истинския Мики Маус. Германия беше една от първите страни в Европейския съюз, която усили периода на авторското право на до живот плюс 70 години.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР