Авторитетният журнал Sleep, посветен на проблемите със съня, наскоро обърна

...
Авторитетният журнал Sleep, посветен на проблемите със съня, наскоро обърна
Коментари Харесай

Илюзорно безсъние – може да спим, без да го осъзнаваме


Авторитетният вестник Sleep, отдаден на проблемите със съня , неотдавна обърна внимание на един доста забавен феномен в тази област. Става въпрос за положение, при което хора, оплакващи се от съществено бодърствуване, в действителност прекарват задоволително време в сън нощем, само че не го осъзнават. Специално изследване на американски учени потвърждава, че сходно положение в действителност съществува и може да се значи като илюзорно бодърствуване или несъзнателен сън .

Учените акцентират, че това е частен случаи в региона на проблемите със съня и се среща при единствено дребна част от хората с хронично бодърствуване.

В основата на въпросния феномен стои методът, по който мозъкът действа по време на сън. Сънят обичайно се категоризира като положение, при което съзнанието се изключва – няма по какъв начин да сме в цялостно схващане и да спим по едно и също време. Оказва се обаче, че при някои хора даже по време на сън мозъчните структури, виновни за съзнанието , резервират по-голяма част от функционалността си. Така те действително спят, само че мозъкът не записва съня и те остават с илюзорното усещане, че са будували от самото начало. Затова учените значат положението като илюзорно бодърствуване.

Повод за осъществяване на изследването, изясняващо визията ни за илюзорното бодърствуване, е забавно наблюдения на учените от предходни техни изследвания на проблемите със съня. При тях се открива, че има хора, които се оплакват от бодърствуване, макар че следенето на съня им е посочило, че физическите им индикатори през нощта са отговаряли изцяло на тези при хора, които спят обикновено. Така, изучавайки по-подробно положението на такива хора, учените откриват, че те спят, без да осъзнават това .

Свързани публикации.. Нарушенията на съня трансформират протеиновия състав на кръвта 0 Какво се случва с най-важните ни органи по време на сън? 0 Краткият сън – по-опасен от дългото будуване 0

Новото изследване обгръща 30 души с това положение. Данните, събрани от тях, потвърждават, че по време на сън в мозъка им с изключение на зоните, виновни за дишането и други витални процеси, дейни остават и някои структури, участващи в поддържането на съзнанието . Вместо да се изключат във етапа на дълбокия сън, тези структури резервират висока интензивност. Това не пречи на мозъка да премине в режим на сън, само че му пречи да записва този сън. Така, на сутринта тези хора постоянно се оплакват, че не са мигнали, макар че действително са спали умерено и надълбоко. Просто не са го осъзнали.

Дали неосъзнатият сън има директни отрицателни последици върху здравето, съпоставими с тези при действителното бодърствуване, учените следва да изяснят.

Проучванията на феномена илюзорно бодърствуване не престават. Ясно е обаче, че проблемите със съня са доста по-комплексна материя, предизвикателство за медицината, в сравнение с до момента се предполагаше.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР