Авторът е експерт по международни пазари в Бенчмарк финанс Януари

...
Авторът е експерт по международни пазари в Бенчмарк финанс Януари
Коментари Харесай

Волатилността се завръща. Какво ще движи борсите през 2024?

Авторът е специалист по интернационалните пазари в " Бенчмарк финанс "
Януари е време, в което пазарните участници оформят упованията и прогнозите си за идната година. И какви ще са събитията, които ще направляват пазарите. Последните няколко години бяха доста динамични за света като цяло. Трусовете за световната стопанска система започнаха с пандемията от Ковид, минаха през най-високите равнища на инфлация от няколко десетилетия насам и доближиха до военните спорове в Украйна и Близкия изток.

На този декор актуалната 2024 година се обрисува не по-малко предизвикателна за вложителите. Ковид пандемията към този момент е зад тила ни. Инфлацията забавя скоростта си. Отслабването на инфлационният напън е добра вест, само че значи и друго - вложителите би трябвало да наблюдават деликатно централните банки. Защото в случай че в зората на покачването на цените централните банкери действаха в синхрон с повдигането на лихвите, през тази година може да забележим разнообразни ходове от страна на водещите институции във връзка с лихвената политика.
Реклама
Конфликтите в Украйна и Близкия изток са към момента надалеч от разрешаване, което крие опасности както за растежа на световната стопанска система, по този начин и за сигурността. В допълнение на това през тази година предстоят избори за президент или парламент допълнително от 70 страни. Повече от 4.3 милиарда души ще излязат да гласоподават. Което това значи, че равнището на политическия риск в световен проект ще бъде на високи равнища.

Докато вложителите чертаят проектите си за 2024 година, пред тях се обрисува пейзаж, изпълнен с неустановеност. А това постанова да се наблюдават деликатно пет обилни риска, които могат да повлияят на пазарите и настроенията на вложителите през годината.

Несигурност по отношение на политиката на Фед Позицията на Федералния запас във връзка с лихвите ще бъде най-ключовият фактор, който ще въздейства върху динамичността на финансовите пазари през актуалната година. Дихотомията сред възходящите упования за понижаване на лихвените проценти и сюжет, при който Фед ще задържи лихвите по-високи за по-дълго време, основава атмосфера на непредсказуемост през идващите месеци.

От март 2022 до момента Американската централна банка подвигна лихвите с 525 базисни пункта до диапазона 5.25-5.50%. С оглед последните данни за положението на американската стопанска система, доста пазарни специалисти споделят мнението, че Фед е завършил с покачванията. Близо 70% е вероятността централната банка да направи първо понижение на лихвите през март.
Реклама
Последните две съвещания на Фед накараха много пазарни участници да чакат по-разхлабена парична политика през тази година. Според някои от членовете на FOMC обаче вложителите са прекомерно бичи настроени. А централната банка може да се наложи да задържи лихвите " по-високи за по-дълго ".

Рецесия в Съединени американски щати и закъснение на световната стопанска система Факторът, който ще е определящ за лихвите в Съединени американски щати ще бъде дали американската стопанска система ще изпадне в криза или не.

Въпреки упованията за спад през 2023, стопанската система се оказа доста по-устойчива от прогнозите на доста от анализаторите. А икономическият напредък се задържа по-добре от предстоящото в изискванията на по-високи лихвени проценти, което подхранва оптимизма на вложителите за меко приземяване.

Въпреки това към момента има висока доза неустановеност, защото Фед чака стопанската система да нарасне с едвам 1.4% през 2024 година, което е внезапно закъснение по отношение на 2.6% през 2023.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР