Авторът е експерт по международни финансови пазари в Бенчмарк финанс

...
Авторът е експерт по международни финансови пазари в Бенчмарк финанс
Коментари Харесай

Анализ | По-високи за по-дълго: новото мото на централните банки

Авторът е специалист по интернационалните финансови пазари в " Бенчмарк финанс "
Септември беше дълго чакан месец за огромна част от пазарните участници. Решенията на водещите централни банки за лихвите бяха главен обект на внимание измежду вложителите. След като през последната повече от една година централните банкери започнаха невиждани за последните няколко десетилетия покачвания на лихвите, в този момент фокусът се насочва към това какъв брой дълго лихвите ще се задържат на тези нива. И ще забележим ли скоро намаления?

Централните банки на най-големите стопански системи в света обявиха, че ще запазят лихвените проценти толкоз високи, колкото е належащо, с цел да бъде овладяна инфлацията даже когато 2-годишното нападателно стягане на паричната политика е на път да доближи своя връх.

" По-високи лихвени нива за по-дълъг интервал от време " към този момент е публична позиция на Федералният запас на Съединени американски щати, Европейската централна банка, както и на Банк ъф Ингланд. Последните седмици виждаме, че този израз стартира да се повтаря измежду от ден на ден централни банкери.
Реклама
През последните няколко години централните банкери понесоха много рецензии. Първите бяха за това, че не са забелязали в точния момент ускоряващата се инфлация след пандемията. След това пък имаше упреци, че са прекалили със стягането на паричната политика.

Сега пред паричните управляващи стои друга значима задача: да убедят пазарите, че няма да подхващат понижаване на лихвите преди инфлацията да бъде докарана до целевото равнище от 2%. Тази задача няма да е лесна, изключително предвид на покачващите се цени на петрола.

" Ще би трябвало да задържим лихвените проценти на сегашните нива задоволително дълго, с цел да подсигуряваме, че ще си свършим работата по усмиряване на ценовия напън ", съобщи след последното съвещание шефът на Английската централна банка Андрю Бейли. От институцията резервираха главната рента на равнище от 5.25%.

Подобно бе и посланието, което пристигна от Федералния запас на Съединени американски щати. Те резервираха главният лихвен % в диапазона 5.25-5.50 %, само че подчертаха, че ще останат твърди в битката с инфлацията, която съгласно тях ще се задържи на високи равнища до 2026 година
Реклама
Председателят на ЕЦБ Кристин Лагард също бе на мнение, че не са изключени по-нататъшни покачвания на лихвите в еврозоната. През предходната седмица централните банки на Норвегия и Швеция алармираха, че може да се наложи да покачат лихвите още веднъж, като даже Швейцарската национална банка посочи вероятността за по-нататъшни покачвания на лихвените проценти, макар че инфлацията съумява да се откри под целевото равнище от 2%.

Централната банка на Турция удостовери ястребовия си звук във връзка с паричната политика. В Азия централната банка на Тайван означи, че политиката на покачване на лихвите продължава да бъде на дневен ред. Южноафриканската централна банка резервира главния си лихвен % неизменен на последното съвещание, само че политиците означиха, че не престават да са налице про инфлационни фактори, които да доведат до в допълнение стягане на паричните условия в страната.

Единствените две централни банки, които вършат изключение от всеобщата наклонност са тези на Япония и Китай. И аргументите са ясни: Япония няма инфлационните проблеми, каквито имат огромна част от западните стопански системи. Икономическите усложнения, които изпитва Китай пък карат централната банка на страната да разхлабва паричната политика в опит да ускори икономическата интензивност.
Повратна точка
Според Пиер Вунш, който е ръководител Белгийската централна банка и член на Управителния съвет на ЕЦБ паричната политика към този момент е на вярното равнище. " До един миг ЕЦБ изоставаше с покачването на лихвите. Това наложи да наваксваме, вследствие на което предприехме едни по-агресивни покачвания. Но мисля, че към този момент сме наваксали пропуските ", съобщи Вунш.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР