Автор: Св. Симеон Нови БогословБратя и отци, настъпи Пасха, радостният

...
Автор: Св. Симеон Нови БогословБратя и отци, настъпи Пасха, радостният
Коментари Харесай

Христос Воскресе!

Автор: Св. Симеон Нови Богослов

Братя и отци, настъпи Пасха, радостният ден на Христовото Възкресение, повода за всяка наслада и тържествуване, които се изпитват или един път в годината, или всеки ден и непрекъснато – от тези, които схващат тайнствения смисъл на празника. Радостта и ликуването пристигнаха и извършиха сърцата ни, освободиха ни от трудовете на всечестния пост, усъвършенствайки и утешавайки душите ни.

Нека благодарим на Господа, който ни изведе от морето на поста и ни поведе с наслада към пристанището на Своето Възкресение.

Нека да изследваме каква е тайната на Възкресението на Христос и нашия Бог, което се случва по неразбираем метод с искащите, по какъв начин Христос е заровен в нас, като в гроб и по какъв начин се съединява с нашите души и възкръсва, възкресявайки и нас.

Христос, нашият Бог, бидейки повдигнат на кръста, разпъна на него прегрешението на света и като вкуси гибелта, слезе в подземния свят на пъкъла. Както тогава, като се изкачи от пъкъла, Той се върна в пречистото Си тяло, от което въобще не се и отлъчи, незабавно възкръсна и по-късно се възнесе на небето с огромна популярност и мощ, по този начин е и в този момент, когато ние напущаме света и влизаме, подражавайки на страданията Господни, в гроба на покаянието и смирението и Той Сам слиза от небето, влиза в тялото ни като в гроб, съединява се с нашите духовно мъртви души и ги възкресява. Така на тези, които са възкресени с Него, Той дава опция да видят славата на Неговото тайнствено Възкресение.

Възкресението и славата на Христос, както към този момент казахме, е и наша лична популярност, защото Този, Който одобри човешката природа върху Себе Си, работи в нас тъкмо както и Той Самият е работил. Възкресението на душата е нейното единство с живота. Както мъртвото тяло не може да оживее, в случай че не одобри жива душа и не се смеси с нея неслитно, по този начин и самата душа не може да оживее, в случай че не се съедини неописуемо с Бога, Който е същинският безконечен живот. Тоест, тя е мъртва, до момента в който не се съедини с Христос в знание, съзерцаване и възприятие – макар че остава нематериална и безсмъртна по своята природа.

Повечето хора имат вяра във Възкресението Христово, само че доста малко го виждат ясно. И тези, които не са го видели, не могат да се поклонят на Иисус Христос като на Свят и Господ. И в най-свещения химн, който имаме на устните си всеки ден, не се споделя: „ Вярвайки във Възкресението Христово… “, само че какво? – „ Като видяхме Христовото Възкресение, дано се поклоним на светия Господ Иисус, Който Единствен е непогрешим. ” Как Светият Дух ни принуждава да кажем, че сме видели нещо, което в действителност не сме видели, откакто Христос е възкръснал един път преди хиляда години (тези думи са написани през 11-ти век – бел. прев.), само че даже и тогава никой не е видял по какъв начин е възкръснал? Може би Светият Дух желае от нас да лъжем? — Не, несъмнено, че не, само че това, което Той ни приканва да изповядаме, е истината. Защото Възкресението Христово става във всеки набожен, и то не един път, а постоянно, когато Самият Господ Христос възкръсва вътре в нас, облича Се в благолепие и свети с мълнията на нетлението и Божеството. Светоносното наличие на Духа ни насочва към Възкресението на Христос и ни удостоява да забележим Самия Възкръснал. Затова споделяме:

Бог е Господ и ни се яви (Пс. 117:27).

И по този начин, когато възкръсналият Христос се разкрие на някого, тогава Той постоянно се явява пред духовните му очи. Защото когато пристигна при нас посредством Светия Дух, Той ни възкресява от мъртвите, оживотворява ни и ни дава благодатта да Го забележим изцяло вътре в себе си.

13-то Огласително слово

Инфо: pravoslavie.ru

Превод от съветски: Мартин Димитров

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР