Автор: Лияна Аджарова, ръководител-проект Обедин​ение „Чист въздух за Пловдив“ Проектът на

...
Автор: Лияна Аджарова, ръководител-проект Обедин​ение „Чист въздух за Пловдив“
Проектът на
Коментари Харесай

Донеси промяната в своя дом с нови уреди за отопление

Автор: Лияна Аджарова, ръководител-проект Обедин​ение „ Чист въздух за Пловдив “

Проектът на Община Пловдив BG16M1OP002-5.003-006 „ Мерки за възстановяване на качеството на атмосферен въздух в община Пловдив посредством понижаване на излъчванията от ФПЧ10 от битовото отопление “ планува прекосяване от неефективно и замърсяващо околната среда отопление на твърдо гориво към отопление на съвременни биогорива (пелети), газ, еленергия, централно топлоснабдяване.

Това е план за рационализация и енергийна успеваемост на битовото отопление в гр. Пловдив.

На семейства, които се отопляват на твърдо гориво ​- дърва и въглища, ще се дава опция за приемане на модерни уреди за отопление -камини и котли на пелети, климатици, газови кондензни котли и конвектори за прекосяване на газ, както и опция за връщане към централно топлоснабдяване, като се дават до 3 радиатора. Радиатори ще се дават при положение на отоплителни уреди, предполагащи съществуване на вътрешна отоплителна система.



Уредите за отопление, които ще се дават на отопляващите се на твърдо гориво семейства, ще дават отговор на Европейската инструкция за екодизайн и на съответните регламенти за допустимите уреди за отопление: Регламент (ЕС) 2015/1185, Регламент (ЕС) 2015/1189, Регламент (ЕС) 2015/1188, Регламент (ЕС) 2016/2281. Независимо че Регламентът (ЕС) 2015/1185, третиращ предлагането и въвеждането в употреба на местни отоплителни топлоизточници на твърдо гориво с номинална топлинна мощ ≤ 50 kW ще се ползва от 1 януари 2022 година, новите уреди ще дават отговор на изискуемите механически характерности.

Старите печки - неефективни, рискови и нездравословни

При обичайното отопление на твърдо гориво посредством класическите неефективни печки и остарели котли силата се изразходва за изпарение на влагата, съдържаща се в дървата за огрев, като по едно и също време се губят част от горимите газове, които се насочват към комина и се извеждат от постройката. По този метод се губи към 50-60% топлинна сила.

Първа опция - екопелети

Затоплянето на пространствата в жилищата с камини на дървесни пелети е дейно, автоматизирано и комфортно. В същото време тези камини съвсем не отделят дървесен пушек, както и фини прахови частици. Една добре почистена и поддържана пелетна камина не основава креозот - лепкавото запалимо вещество, което предизвиква пожари в комините. Пелетите горят доста чисто и основават единствено пласт от фина дървесна пепел като непряк артикул на горенето. Модерните печки на дървесни пелети към този момент са стилно обзавеждане на дома, имат огромни стъклени прозорци, огънят в камерата може да се следи, което основава уют в жилището. Пелетните камини имат и отдалечени ръководства за електронно запалване и надзор на температурата, което ги прави безвредни, привлекателни и лесни за потребление. Тези уреди за отопление сами подават от време на време гориво от бункера и управляват температурата на радиаторите и водата в бойлера, ако има подобен. Камините излъчват топлота и загряват помещението, в което са сложени.

Топловъздушните камини за непосредствено отопление са в диапазона 6-12 кВт. Те нормално се слагат непосредствено в дневната или мястото, което ще отопляват. Имат контейнер за пелети, който може да поддържа горене за към един ден. Подаването на гориво, контролът на горенето, поддържането на заложената температура се управляват автоматизирано, а отстраняването на пепелта се прави ръчно веднъж на седмица.

При камините за загряване на вода (тип водна риза) разпределението на топлината е сходно на другите системи за централно отопление. Включването на контейнер за гореща вода в отоплителната система се предлага за по-висока обща успеваемост.

За разлика от топловъздушните камини и камините, вид водна риза, котлите на пелети могат да удовлетворят потребността от отопление на по-големи площи посредством увеличение на мощността им. Котлите се слагат в изби или други изолирани котелни пространства и отдават цялата топлота на вътрешната отоплителна апаратура. Изискват по-голямо място от камините, имат обособени бункери за зареждане с пелети. Пелетите изгарят съвсем без излишък в пелетните котли при доста по-висок коефициент на потребно деяние от останалите типове твърдо гориво.

Втора опция - покрай природата с отопление на газ

Газовите кондензни котли оферират модерни решения за отопление с висока успеваемост. Газовите кондензни котли могат да работят в режим на отопление или режим на комбинирано отопление и произвеждане на топла вода в едноконтурно или двуконтурно осъществяване, като разрешават както проточно затопляне на вода, по този начин и работа с бойлер.

Водата във вътрешната система се загрява от топлината, получена при изгаряне на природния газ. Кондензната технология в допълнение употребява отпадъчна топлота на изгорелите газове, като покачва успеваемостта на системата с към 15%. Така за реализиране на дадена отоплителна мощ на процедура е належащо по-малко гориво, което прави газовите кондензни котли икономично и дейно решение.

За отопление на пространства, в които липсва подобаващ комин, ще се дават газови конвектори - отоплителни уреди със затворена горивна камера. Те се инсталират на външни стени, отдават директно топлота и гравитационно отделят изгорелите газове. Отопляват единствено в едно помещение. Няма вeнтилaтop, запалването е електронно c батерия, нeзaвиcимо oт електричеството. B пoмeщeниeтo постъпвa чиcт въздух, отработеният гaз и вреднитe eмиcии се изxвъpлят в aтмосфератa посредством коаксиaлнa тpъбa.

Трета опция - инверторен климатик

Климатиците, които ще се дават по плана, са инверторни. При тях се осъществя цифрово гладко ръководство и надзор на мощността на компресора за реализиране на оптималната топлинна успеваемост с най-малко разход на сила. По този метод употребяваната мощ се намалява, когато температурата в помещението се доближава до мечтаната. Инверторът в този случай превключва в режим на работа на ниска мощ, с цел да поддържа температурата в оптимални граници без непотребни загуби на електрическа енергия. Климатиците са с разнообразни мощности - 9000 (2,6 kW) - 24 000BTU (6,9 kW), според от размера на отопляваното помещение. През топлите дни те работят в режим на изстудяване.

Четвърта опция - на парно е по-чисто и уютно

По плана ще се дават до 3 радиатора, които могат да се свържат към камините с водни ризи, пелетни котли, газови котли и при положение на предпочитание за връщане към централно отопление.

Разходите за планиране, строително-монтажни работи на вътрешни сградни съоръжения и контрол са за сметка на претендентите, тъй като са самостоятелни за всяко жилище и съставляват действия, обособени от доставката и монтажа на новите уреди.

В случай на прекосяване на газ се изисква мнение от " Ситигаз " ЕАД за техническа опция, което се издава незабавно при поискване против копие от нотариален акт и схема на парцела. Кандидатите за това отопление изготвят механически план и заплащат такса присъединение. Тази подготвеност би трябвало да предшества физическото монтиране на газовите уреди.

Какво печели претендентът?

Да приемем, че за отопление на жилище от 70-90 квадратни метра ​са нужни 10 МВтч за един сезон. По-долу са съпоставени разноските за отоплението от другите източници, предлагани по плана. Отчетени са коефициентът на потребно деяние на уреда за отопление и калоричността на горивото. Данните са приведени към единна единица за употребявана сила - МВтч: ​отопление на газ - 72 лева./МВтч (к.п.д. над 90%), централно топлоснабдяване - 105 лева./МВтч, ​отопление на пелети ​- 83 лева./МВтч (к.п.д. 90%), ​отопление ​с инверторен климатик - 77.20 лева./МВтч - дневна цена, 43.90 лева./МВтч - нощна цена.

За съпоставяне, ​отопление с „ духалка “ или електрически нагревател: 231.55 лева./МВтч ​- дневна цена, 131.58 лева./МВтч ​- нощна цена, ​отопление на дърва ​- 80 лева./МВтч (к.п.д. 50%), отопление на въглища - 60 лева./МВтч (к.п.д. 50% - 50%).

--------------------------------------------------www.eufunds.bg-----------------------------------

Проект BG16M1OP002-5.003-0006: „ Мерки за възстановяване на качеството на атмосферен въздух в община Пловдив посредством понижаване на излъчванията от ФПЧ10 от битовото отопление “, финансиран от Оперативна стратегия „ Околна среда 2014-2020 “, съфинансирана от Кохезионния фонд на Европейския съюз.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР