Автор: Фолкер Вагенер, Дойче ВелеЗащо се провалиха преговорите за съставянето

...
Автор: Фолкер Вагенер, Дойче ВелеЗащо се провалиха преговорите за съставянето
Коментари Харесай

Германия: три важни въпроса


Автор: Фолкер Вагенер, " Дойче Веле "

Защо се провалиха договарянията за съставянето на така наречен коалиция Ямайка? Какви са вероятните разновидности оттук насетне? И ще се откаже ли Меркел? Отговорите от Фолкер Вагенер:

Във Федералната република в никакъв случай до момента не са се провеждали предварителни сондажи сред цели четири партии. Но не броят на партиите беше най-голямата пречка пред така наречен коалиция Ямайка. Главният проблем се оказаха програмните разлики – най-малко за Свободната демократическа партия. Тази партия с ясна икономически-либерална ориентировка има съществени разминавания със Зелените, които по-скоро клонят наляво.

Предварителните диалози се провалиха и заради друго. Вместо да търсят допирни точки по пет-шест огромни тематики, партиите в действителност водиха истински договаряния в елементи. В последна сметка и до този миг не е ясно дали Либералите в действителност през цялото време са желали Ямайка да се провали, както настояват някои наблюдаващи.

Двата разновидността пред Германия

Както наподобява сега, остават разновидностите необятна коалиция или държавно управление, толерирано от социалдемократите. Германците обичат всичко да е солидно, устойчиво и несъмнено, единствено че резултатите от изборите не дадоха опция за сформиране на устойчиво държавно управление. Християндемократите и Зелените не могат да образуват болшинство след отдръпването на либералите. А социалдемократите натрупаха горчив опит с необятната коалиция - първите два мандата им се отразиха зле и в този момент нямат огромно предпочитание да потретят. Такава беше настройката им най-малко до през вчерашния ден. Сега обаче тази позиция като че ли се поразклати и необятната коалиция сякаш още веднъж наподобява допустима.

Другият вероятен вид е християндемократите да образуват кабинет, който да се толерира трайно от социалдемократите. В този случай двете огромни партии ще би трябвало авансово да се спогодят по няколко основни въпроса. Например: закон за миграцията, пенсиите, прекратяването на добива и потреблението на въглища. Социалдемократите биха получили доста добра опция да прокарат някои от най-важните си цели - просто, тъй като Меркел има потребност от тях. Психологически обаче едно държавно управление на ХДС/ХСС, което се толерира от ГСДП, ще си има съществени проблеми. Защото в следствие от взаимното им ръководство в предходния мандат, тези партии изгубиха общо 14 % от първичната си поддръжка. И в този момент внезапно излиза, че може отново да ръководят дружно.

Едва ли Меркел ще се откаже

Точно в този миг ще се види и нещо друго: какъв брой мощна или какъв брой слаба е Меркел. Тя за пръв път попада в толкоз сложна държавна обстановка. И отсега нататък няма да може да ръководи с оня необятен жест на неоспорим водач, както правеше в апогея си – да вземем за пример по въпроса за бежанците. Пита се обаче: дали тя въобще може иначе? По време на многоседмичните сондажи за несъстоялата се коалиция Ямайка, Меркел съвсем не се забелязваше – и мнозина я подлагаха на критика поради това. Сега тя още веднъж е длъжна да водачества и да води. И ще се натъкне в Бундестага на една изключително нападателна съпротива в лицето и на либералите, и на Зелените, и на десните популисти от " Алтернатива за Германия ".

Мнозина чакаха, че в тази сложна обстановка Меркел може и да се отдръпна. Лошите ѝ изборни резултатите доста мъчно могат да се одобряват като мандат за ново държавно управление, така че по принцип тя би имала съображение при първа опция да си тръгне и да отвори път за някого другиго. Само че измежду християндемократите сега няма нито една подобаваща персона. Освен това дано не забравяме, че Ангела Меркел носи в себе си доста мощното протестантско възприятие за дълг. Като стартира нещо, постоянно би трябвало да го докара до края. Тъй че надали непринудено ще хвърли кърпата. Разбра се, партията ѝ може да я принуди, само че към този момент Меркел към момента не е толкоз слаба.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР