Автомобилите консумират повече енергия през зимата, а това означава ненужно

...
Автомобилите консумират повече енергия през зимата, а това означава ненужно
Коментари Харесай

По-икономично с колата на пътя през зимата

Автомобилите употребяват повече сила през зимата, а това значи излишно заплащане на пари и вреди за околната среда. За благополучие има някои правила за държание, които могат да се употребяват за понижаване на потреблението през зимата, съгласно автомобилните специалисти.

Основна причина за покачвания разход на гориво през зимата са функционалностите за отопление на купето, на седалките и кормилото. Те в действителност оферират повече комфорт, само че употребяват доста гориво. В стандартните коли се черпи сила от алтернатора, който от своя страна се задвижва от мотора с вътрешно горене на транспортното средство. Поради това е целесъобразно да употребявате тези функционалности единствено когато е належащо и за допустимо най-кратко време.

Особено през зимата е значимо да избягвате къси пътувания. През студения сезон моторът се нуждае от доста повече време, с цел да доближи работна температура, а до момента в който не се затопли изцяло, работи по-малко дейно. При къси пътувания постоянно въобще не съумява да се загрее, само че загряването на мотора на място се покачва разхода на гориво за изминат километър и се изхвърлят на едно мясдто отработили газове. Ето за какво тук важи следното - пускане на мотора единствено когато в действителност сте подготвени да тръгнете.

Неща качени на покрива, като ски, багаж или багажници за колела, доста усилват въздушното противодействие на транспортното средство. Ето за какво е целесъобразно да се махне кутията на покрива след ски ваканцията. Според специалистите разходът се усилва с всеки кг добавено тегло. Транспортирането на тежки зимни аксесоари като вериги за сняг в продължение на седмици в колата излишно усилва сметката за гориво. Последователното елиминиране на безполезния баласт несъмнено се отплаща.

При електрическите коли нещата са малко по-различни, изключително що се отнася до отоплението на автомобила. Тук даже има смисъл да се употребява отоплението на седалките, вместо да се включва изцяло вътрешното отопление. Тъй като до момента в който отпадната топлота от мотора може да се употребява при мотор с вътрешно горене, силата за нагряване на въздуха в електроавтомобил идва от задвижващата батерия. За съпоставяне, отоплението на седалката и кормилото е по-ефективно тъй като харчи по-малко ток.

Освен това съвсем всеки електромобил има спомагателен радиатор. Това значи, че топъл въздух излиза бързо от вентилатора и колата може да бъде авансово загрята. В доста модели тази функционалност може да се ръководи и посредством мобилен телефон. По този метод водачите на електроколи си икономисват и досадната задача да стържат заледените стъкла. Ако в това време колата е обвързвана и към точка за зареждане, силата, нужна за авансово загряване, не се черпи от батерията, а от електрическата мрежа.
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР