Автоматичната междупланетна станция “Розета на Европейската космическа агенция (ЕКА) влезе

...
Автоматичната междупланетна станция “Розета на Европейската космическа агенция (ЕКА) влезе
Коментари Харесай

УСПЕХ!!! Автоматичната междупланетна станция “Розета” влезе благополучно в орбита около кометата Чурюмов-Герасименко!

Автоматичната междупланетна станция “Розета ” на Европейската галактическа организация (ЕКА) влезе в историята на космонавтиката през днешния ден, откакто съумя да се вмъкне в орбита към кометата Чурюмов-Герасименко.

Така за пръв път човешки галактически уред стана неестествен сателит на комета. Новината беше обявена в началото на формалните страници на задачата в обществените мрежи (справка – тук). Естествено, събитието е от изключително огромно значение за нас, европейците, тъй като Европа беше тази, чийто галактически уред извърши това огромно достижение.

През идващите няколко седмици “Розета ” ще разполага с нужното време да учи Чурюмов-Герасименко. От значително значение е детайлното снимане на кометата, за подбирането на уместно място за кацане. През месец ноември се чака спускаемият уред “Филе ” да бъде освободен и той да се трансформира в първия човешки уред, направил меко кацане на повърхността на комета.

 Churyumov-Gerasimenko

Кометата Чурюмов-Герасименко, снимана от “Розета ” на 4 август. Credit: ESA/Rosetta/NAVCAM

Напомням на читателите, че “Розета ” беше изстреляна преди повече от десетилетие, на 2 март 2004 година. Да, 10 години лишиха на “Розета ” да доближи крайната си цел, само че влизането в орбита към комета е мъчно достижение. От една страна кометата би трябвало да бъде към момента задоволително надалеч от Слънцето, с цел да не е дейна. От друга страна кометата е малко тяло със едва гравитационно привличане, което основава компликации при изпращането на неестествен сателит към нея.

Пътешествието на “Розета ” беше комплицирано и включваше облитания на няколко обекта, включително Марс (облетя през 2007 година), метеорита Стийнс (през 2008 година) и Лутеция (през 2010 година). През 2011 година “Розета ” влезе в режим на хибернация, при който не изпращаше никакви сигнали до Земята и никакви системи на борда не работеха, с изключение на главните, тъй като беше надалеч от Слънцето и по този начин се пестеше електрическа енергия. В продължение на няколко години екипът нямаше никаква информация за положението на “Розета ” и това продължи до 20 януари т.г., когато автоматизираната междупланетна станция излезе от положение на хибернация. През последните месеци “Розета ” постепенно приближаваше кометата Чурюмов-Герасименко, а през последните седмици екипът споделяше фотоси съвсем в действително време – което се дължеше и на настояването на галактическата общественост. Така се промени коренно и политиката за издание на фотоси на ЕКА, която беше до този миг мощно консервативна.

След като първото огромно достижение аз “Розета ” беше сполучливо изпълнено, нямаме самообладание да забележим и идващото, което ще е черешката на тортата за задачата – а точно кацането на повърхността. Спускаемият уред “Филе ” тежи едвам 100 кг, а научните му принадлежности са с тегло 21 кг. “Филе ” ще се спусне по балистична траектория, а при съприкосновението с повърхността ще изстреля харпуни за закотвяне с нея. Крачетата на апарата също са планувани да омекотят първичния удар. Ако всичко е наред (което не е гаранция, защото сходно нещо в никакъв случай не е предприемано в историяна на космонавтиката), “Филе ” ще ни покаже за пръв път фотоси от самата повърхнина на кометата, по какъв начин наподобява пейзажът в нейната местност.

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР