Автоматичната междупланетна станция на НАСА “Касини откри дълбоки и наводнени

...
Автоматичната междупланетна станция на НАСА “Касини откри дълбоки и наводнени
Коментари Харесай

Касини откри наводнени каньони на Титан!

Автоматичната междупланетна станция на НАСА “Касини ” откри дълбоки и наводнени каньони на Титан, луната на Сатурн. Въпреки че думата “наводнени ” може би не е доста подобаваща, защото каньоните не са цялостни с вода, а с течни въглеводороди.

Това е първото изобретение на канали на Титан, които са цялостни с течности, както и първото непосредствено наблюдаване на каньони с дълбочина стотици метри.

Откритието е направено едвам в този момент, след следващ разбор на наблюдения от “Касини ” през 2013 година. Научната публикация е оповестена в списанието Geophysical Research Letters.

Тогава (през 2013 година) “Касини ” прелетя край Титан, с цел да го изучи със своя радарен инструмент. Автоматичната междупланетна станция концентрира своите наблюдения върху мрежата от канали Vid Flumina, която изхожда от огромното северно море Ligeia Mare.

Оказва се, че каналите са в действителност доста тесни каньони, малко по-малко от километър необятни, с наклони, които са по-стръмни от 40 градуса. Каньоните са много дълбоки – от 240 до 570 метра.

На радарните изображения каньоните наподобяват тъмни, също както метановите морета на Титан. Това накара учените да предположат, че те може би също са цялостни с течност. Едва неотдавна обаче учените съумяха да получат непосредствено удостоверение, че това е по този начин. Тъмният материал може да е течност, само че може и да е кондензиран седиментен нанос.

Радарът на “Касини ” неведнъж се употребява за съставянето на фотоси. Но по време на облитането през 2013 година радарът беше употребен като висотомер. Изследователите е трябвало да комбинират тези данни с предходни радарни изображения, с цел да създадат новото изобретение.

Наличието на такива дълбоки прорези демонстрира, че какъвто и развой да ги е основал, той е работил много дълго време. Може да е имало по-бърза ерозия спрямо тази на другите места на повърхността на Титан. Има и други евентуални сюжети, които изясняват явлението – покачване на околния терен или промени в морското ниво.

“Вероятно композиция от сили е съдействала за образуването на тези дълбоки каньони, само че в сегашния миг е мъчно да се каже доколко всяка от тях е била включена ”, оповестява Валерио Поджиали от Римския университет, който работи по радара на “Касини ” и е водещ създател на научното изследване. “Ясно е обаче, че всяко едно изложение на геологичната еволюция на Титан би трябвало да изясни по какъв начин са се образували каньоните ”.

За повече информация: НАСА

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР