Автоматичната междупланетна станция “ЕкзоМарс-Трейс Газ Орбитър, която е създадена в

...
Автоматичната междупланетна станция “ЕкзоМарс-Трейс Газ Орбитър, която е създадена в
Коментари Харесай

Блестящо начало за руско-европейската изследователска мисия ЕкзоМарс – получихме първата снимка от новата научна орбита!

Автоматичната междупланетна станция “ЕкзоМарс-Трейс Газ Орбитър ”, която е основана вследствие на съдействието сред Русия и Европейската галактическа организация (ЕКА), изпрати своите първи фотоси от своята нова научна орбита. Това бе обявено на страниците на ЕКА през днешния ден.

Роботизираната експедиция дойде в 400-километрова кръгова орбита преди броени седмици, с цел да може да стартира своята съществена научна задача, обвързвана с търсенето на редки газове. Тези газове биха могли да са индикатор за биологична или геологична интензивност на Марс.

Горепосочената фотография бе снимана на 15-ти април от камерата “CaSSIS ” на “ЕкзоМарс-Трейс Газ Орбитър ”. Камерата бе задействана на 20-ти март, след което беше тествана преди главната й задача да стартира на 28-ми април. 

“Ние препратихме софтуера към инструмента при започване на тестовата фаза и след няколко дребни казуса, инструментът е в положително положение и подготвен да работи ”, оповестява ръководителят на камерата Николас Томас от Бернския университет в Швейцария. “Ние целим да автоматизираме приемането на фотосите. Веднага щом го реализираме, ще можем да разпределяме бързо данните към научната общественост за разбор ”.

Екипът още веднъж акцентира, че възнамерява да разгласява фотоси от камерата постоянно. Напомням на читателите, че през 2016 година админът на уеб страницата Светослав Александров взе изявление от Николас Томас (източник), съгласно което стана ясно, че проектите са всички фотоси да се разгласяват в границите на три месеца от тяхното приемане. Така имаме убеденост, че няма да се повторят пиар гафовете от предишни задачи на ЕКА като “Розета ” до кометата Чурюмов-Герасименко. 

Спектрометрите също започнаха своята съществена задача на 21-ви април. Те ще би трябвало да работят и да събират данни в продължение на дълъг интервал, преди да се създадат ясни изводи – изключително по отношение на редките или към момента неоткрити газове в марсианската атмосфера. Такива газове биха заемали по-малко от 1% от състава на атмосферата. Най-вече ще се търси метан – газ, който е обвързван с биологична или геологична интензивност. В случай че метан бъде открит от някой спектрометър, камерата “CaSSIS ” незабавно би снимала фотоси, с цел да се направи характерност от какво място произлиза този газ и вероятно да се отговори на въпроса дали произходът му е от активността на живи организми или не. 

Напомням на читателите също по този начин, че “ЕкзоМарс-Трейс Газ Орбитър ” бе изстреляна сполучливо на 14-ти март 2016 година с съветска ракета-носител “Протон-М ” и ускорителен блок “Бриз-М ”. Станцията дойде сполучливо в орбита към Марс през есента на 2016-та година, а през по-голямата част от 2017-та година беше заета с това да поправя орбиталните си параметри чрез процедура на търкане и противодействие с марсианската атмосфера – така наречен “еърбрейкинг ”. В началото на 2018-та “еърбрейкингът ” завърши наред и оттук нататък научната стратегия стартира! “ЕкзоМарс-Трейс Газ Орбитър ” има четири комплекта научни принадлежности – два съветски: “АЦС ” и “ФРЕНД ”, и два европейски: “NOMAD ” и камерата “CaSSIS ”. На борда на станцията, прикачен към “ФРЕНД ” работи и издигнат в България апарат за премерване на галактическа радиация – “Люлин-МО ”.

През 2020 година ще бъде изстреляна втората задача от стратегия “ЕкзоМарс ”, която ще включва съветска спускаема платформа и европейски марсоход. Тя също ще има българско присъединяване. 

Инфо: ЕКА

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР