Автобусни превозвачи влязоха в разпра трябва ли отново да излизат

...
Автобусни превозвачи влязоха в разпра трябва ли отново да излизат
Коментари Харесай

Автобусни превозвачи се изпокараха трябва ли да излизат на протест

Автобусни превозвачи влязоха в свада би трябвало ли още веднъж да излизат на митинг, откакто съумяха да извоюват 40 млн. лева ковид-помощи за сектора с актуализацията на бюджета за тази година.

От Конфередерацията на автобусните превозвачи оповестиха през днешния ден, че на 28 септември за няколко часа ще спрат рейсовете сред София и Пловдив. В 12 от огромните градове за два часа ще можело да спре и общинския градски превоз.

Този път недоволството им е от внезапното нарастване на цените на горивата, изключително на метана, който се качил с близо 100% и от неналичието на разговор със служебния кабинет, от който транспортните компании чакат нови обезщетения. 

" Нямаме съответна връзка със служебния кабинет “, съобщи Магдалена Милтенова, ръководител на Конфедерацията на автобусните превозвачи на специфична конференция. Тя е сюрпризирана за какво автобусните компании не били поканени на срещата на ресторантьорите и туристическия сектор с премиера през седмицата. " Нашият бранш е обвързван с туризма. Принципът „ разделяй и владей “ в никакъв случай не е работил положително в последните години. Ние протестираме единствено и само за нашите стопански претенции “, сподели Магдалена Милтенова.

" Това са субективни излияния на хора, които не считаме, че са същински превозвачи, а употребяват сдруженията за политически цели. Държа да кажа, че безусловно никой няма да взе участие в митинга, в това число и моето съдружие ", разяснява пред Радио Пловдив Васил Пиронков, ръководител на Камарата на автобусните превозвачи.

Пиронков разгласи, че апелът за митинги идвал от " една-единствена конфедерация - на Милтенова, която се състои от 3 компании и които даже не са регистрирани в Търговския указател ". Тя внасяла ужас измежду превозвачите. " Вчера бяхме на среща при министъра на транспорта и изрично декларирахме, че ние, превозвачите, нито сме мислили, нито готвим, нито има защо да протестираме пред министър, който е на 3 дни ", съобщи Пиронков. 

Според Милтенова обаче на тази среща с министъра на превоза станало ясно, че плануваните 40 млн. лева за подкрепяне на сектора ще бъдат налични едвам след утвърждение от Брюксел, т.е. към декември. " До тогава два месеца няма да има обезщетения, няма да има дотации ", оплака се Милтенова. Недоволство има и към мярката за опазване на заетостта 60/40, която не вършела работа на транспортните компании.

Сдруженията на таксиметровите водачи ще се причислят към митинга на Конфедерацията на автобусните превозвачи. Те са недоволни от затворените нощни заведения, поради което внезапно спадал оборота на такситата.

От Асоциацията на заведенията в България също заплашиха с народен митинг на 28 септември. Те не са съгласни с условието да  работят до 23 часа с понижен потенциал и без да има нужните обезщетения.

„ Това е форма на гражданско непокорство, разрешено е от закона. Те не са политически. При затварянето предишния път нямаше ваксини. Тогава имаше поръчителство ", съобщи ръководителят на АЗБ Ричард Алибегов. Ресторантьорите упорстват областите, които влизат в тъмно-червената зона и в които заведения ще бъдат изцяло затваряни със заповед на локалната власт,  да са приравнени като национално затворяне, с цел да може да се получават компенсации.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР