Автобус с пътници излезе от пътя и се преобърна в

...
Автобус с пътници излезе от пътя и се преобърна в
Коментари Харесай

Автобус се обърна в Искърското дефиле, 16 души загинаха

Автобус с пасажери излезе от пътя и се прекатурна в Искърското дефиле.

По първична информация транспортното средство е помело четири автомобила по пътя си и е паднало на площадка край пътното платно. Автобусът бил обзет от пламъци.

СНИМКИ ОТ МЯСТОТО НА ИНЦИДЕНТА МОЖЕ ДА ВИДИТЕ В ГАЛЕРИЯТА НИ

Жертви и ранени

В рейса пътували 34 души с лидера. Жертвите са 16 - на място са починали 13 индивида, по-късно на път към болничното заведение умряли още двама. Един човек е умрял, откакто е признат в болничното заведение. Близо 20 индивида са ранените. Това заяви вътрешният министър Валентин Радев. Сред тях има и хора от колите, взели участие в злополуката.

Към "Пирогов " са потеглили коли за спешна помощ с общо 8 ранени. Четирима от тях са в сериозно положение.

"И дневните, и нощните екипи работят. Целият медицински развой е проведен с инсталация, техника и личен състав ", разяснява здравният министър Кирил Ананиев.

От кръвния център уведомиха, че е обезпечена кръв от всички групи.

Всички ранени и починали в злополуката са от с. Световрачене, заяви NOVA.

Хората са били на екскурзия в региона, проведена от локалния пенсионерски клуб и компания от Нови Искър. Повечето са в пенсионна възраст, сподели за БНР кметът на Световрачане Светла Николова.



Състоянието на ранените

Всички потърпевши към този момент са приети в болница.

"Пътното произшествие е било тежко. Има пациенти с засегнати крака и гръден панер, контузии в коремната област. Имаме пациент с фрактура на гръбнака ", разяснява началникът на Клиниката по неврохирургия в "Пирогов " проф. доктор Николай Габровски.

"Тече натоварен диагностичен развой. Поне 24 часа ще бъдат нужни, с цел да имаме по-трайна информация. Всичко сега е динамично, трансформира се безусловно от минута до минута ", добави още той.

В столичната болница "Света Анна " са настанени две дами и двама мъже - всички те в тежко положение. В УМБАЛ "Царица Йоанна " е признат един потърпевш, без заплаха за живота, а във ВМА са превозени двама души.

Вероятна причина за случая

В региона на злополуката е имало пороен дъжд, видимостта е била доста ниска и най-вероятно поради това се е стигнало до случая.

"С пътя всичко е наред, имало и мантинела, няма нарушена пътна настилка, ще се ревизират сигналите ", съобщи Валентин Йовев, зам.-министър на районното развиване.

"Експертизата ще покаже какво е предизвикало злополуката ", добави зам.-министърът на превоза Ангел Попов.
 Движението е спряно, има километрична опашка от коли на пътя на Нови Искър Движението е спряно, има километрична опашка от коли на пътя на Нови Искър
Фирмата притежател на авариралия рейс

Превозното средство е на компания "Мобилус-5 " от Божурище. Фирмата е с годен лиценз до 2027 година. Шофьорът на рейса е и притежателят на компанията Григор Григоров. Той е ранен и е откаран в болница.

От Министерството на превоза, осведомителните технологии и известията оповестиха, че той има всички нужни документи за дееспособност и е с задоволително опит, само че има подозрения за липса на един от техническите прегледи.

"Имаме подозрение, че не е минал през август техническа инспекция, каквато е трябвало да му бъде направена, защото е на повече от 10 година и тези рейсове минават механически обзор два пъти в годината ", съобщи Ангел Попов.

През април тази година компанията е предходна през сложна инспекция и не са открити никакви нарушавания.

От министерството оповестиха, че от понеделник стартира инспекция на ИА "Автомобилна администрация " в "Мобилус-5 ". Информация от инспекцията ще бъде предоставена след приключването ѝ.

Движението в региона на случая е спряно

Трафикът в сектора на тежкия пътен случай е стеснен от патрули на Пътна полиция. Десетки души са блокирани в колите си в Нови Искър.

Обходният маршрут в посока София е Своге – Искрец – Бучин проход, а в посока Своге – път II-18 Околовръстен път – Костинброд – Бучин проход.
 Движението е спряно, има километрична опашка от коли на пътя на Нови Искър Движението е спряно, има километрична опашка от коли на пътя на Нови Искър
Държавният глава Румен Радев изрази съболезнования

към фамилиите и околните на починалите при тежката злополука.

Във връзка с трагичния случай президентът анулира присъединяване си в тържествената заря-проверка довечера в град Габрово по случай отбелязването на 141 години от Шипченската епопея.

27 август - ден на печал

С решение на Министерски съвет понеделник ще бъде разгласен за ден на народен печал в памет на жертвите от тежката злополука. Това написа министър председателят Бойко Борисов в профила си във Facebook.

"Правителството изрича своите съболезнования на околните на починалите. В тяхна памет националните знамена на всички държавни институции ще бъдат свалени на половина ", написа още министър председателят.



Областната дирекция на Министерство на вътрешните работи в София откри телефон за връзка на околните на потърпевшите при тежкия пътен случай край Своге. На 02 982 50 39 родственици на потърпевшите могат да потърсят информация за настанените в столичните лечебни заведения за оказване на здравна помощ.

Това е една от злополуките с най-вече жертви у нас през последните години.

През 2006 година 18 души починаха, откакто рейс падна в р. Янтра. Ранени бяха 12 души, измежду които и деца. Смъртта на жертвите и пострадванията на потърпевшите бяха породени от механични удари. Нямаше починали от удавяне, защото рейсът бе спрял преди да падне във водата.

Aвтобус падна в Янтра, 18 починаха

През 2004 година 12 деца от Свищов починаха във водите на р. Лим.

На 4 април 2004 година група от 34 възпитаници и 16 възрастни се прибират от екскурзия в Дубровник. Повечето от пасажерите в рейса са деца от учебно заведение "Николай Катранов " в Свищов.

Към 22 ч. българско време, на завой на планински път, водачът изгубва надзор над транспортното средство. Автобусът се спуска към 15 метра по стръмен бряг и пада в коритото на река Лим при сръбското село Гостун, ситуирано сред градовете Биело поле в Черна гора и Приполие в Сърбия. Рейсът потъва за броени минути в придошлата река.

Местни хора и цялостен футболен тим от прилежащото градче Биело поле идват на помощ при ваденето на децата. Спасителните интервенции са затруднени от придошлата река Лим, дълбока 6 метра. 38 души бяха избавени.

10 години от нещастието в река Лим

От началото на тази година нещастието край Своге е вторият случай с рейс, пренасящ пасажери.

През април 6 души починаха, а над 20 бяха ранени при случай на автомагистрала "Тракия ". Тогава рейс на "Юнион Ивкони " се обърна на платното в посока София. В злополуката участваха рейсът, пътувал по линията Бургас-София, и лек автомобил.

Тежка злополука с рейс на автомагистрала "Тракия ", има жертви

Instagram.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР