Автентичният надгробен камък на българския войвода Стефан Караджа беше открит

...
Автентичният надгробен камък на българския войвода Стефан Караджа беше открит
Коментари Харесай

Откриха надгробната плоча на Стефан Караджа

Автентичният надгробен камък на българския челник Стефан Караджа беше открит в Русе в основите на къщата-музей на Баба Тонка след ремонтни действия.

Близо 150-годишната светиня се появи, откакто години наред българските историци я смятаха за изчезнала.

Ценният монумент е открит при строителна активност в къщата-музей на Баба Тонка и е декориран с обичайните дребни кръстове и плетеници, а надписите върху плочата са изписани калиграфски.

Находката е открита малко преди да бъде залята с тонове бетон от строителните служащи, които са укрепвали основите на постройката.

Според някои исторически източници надгробната плоча е била поръчана от Баба Тонка и сложена към 6 месеца след погребението на Стефан Караджа.

Друга версия споделя, че паметникът е изработен по самодейност на настоятелството на читалище “Зора ”.

 Пантеона в Русе

Камъкът е от локален варовик, а украсата е типична за русенската каменоделска школа.

По всяка възможност плочата е била избавена през 1962 година от музейни служащи след премахването на гробището в Парка на възрожденците, където Стефан Караджа е бил заровен.

Според спомените на съвременниците му след гибелта си Стефан Караджа е заровен в Старото русенско гробище, където в този момент се намира парка.

Мястото, където българският челник е бил положен, е било маркирано от Баба Тонка, а по-късно там е комплициран и надгробен монумент.

Директорът на музея е първият експерт, който е видял надгробната плоча.

Изненадваща за историците е изписаната дата на гибелта на Караджата. Докато в историческите информации е посочено, че войводата е умрял на 31 юли 1868 година, съгласно кръста това е станало ден по-рано.

Обяснение дава локалният вестник в броя си от 4 август същата година. Според обявата " разбойникът Стефан " е умрял през нощта на 30 против 31 юли. Сутринта на 31-ви идва духовник, който открива гибелта, по тази причина и се приема датата 31 юли.

Специалистите считат, че не се постанова смяна в формалната биография на Стефан Караджа поради това разминаване.

Плочата ще бъде изложена в къщата на Баба Тонка, която ще отвори порти след ремонта на 6 май – Празникът на град Русе.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР