Австрия има нов федерален канцлер – досегашният първи дипломат на

...
Австрия има нов федерален канцлер – досегашният първи дипломат на
Коментари Харесай

Александер Шаленберг положи клетва като канцлер на Австрия

Австрия има нов федерален канцлер – досегашният първи посланик на Виена Александер Шаленберг постави клетва като нов началник на държавното управление, предава ORF, най-голямата социална медия в страната. Веднага по-късно постът на министър на външните работи, който се заемаше до момента от Шаленберг, бе стихотворец от Михаел Линхарт.

На церемонията в Хофбург президентът на Австрия Александер Ван дер Белен съобщи: „ Само думите няма да бъдат задоволителни, с цел да се възвърне доверието. Изисква се упорита, съсредоточена работа с действителни резултати “, повтори президентът думите от вчерашната си тирада.

Шаленберг знае от своя дипломатически опит по какъв начин да докара „ най-противоречивите позиции до общ знаменател “, увери Ван дер Белен, като акцентира, че това качество ще бъде „ от огромна изгода “ за Шаленберг като канцлер. Президентът не пропусна да каже похвални думи и за опита на Линхарт, който пое ръководството на външнополитическото ведомство във Виена.

Така би трябвало да се постави завършек на държавната рецесия в Австрия, откакто Себастиан Курц подаде оставка поради следствието за корупция против него и част от екипа му. Той обаче остава водач на Австрийската национална партия и ръководител на парламентарната й група, до момента в който е в ход следствието, включващо и длъжностни закононарушения, за които са обвинени още деветима души и 3 организации. Мнозина са уверени, че той не се отдръпва същински от канцлерския пост, а ще продължи да дърпа конците на властта в сянка.


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР