Австралийското кино е много силно и продуктивно, макар и малко

...
Австралийското кино е много силно и продуктивно, макар и малко
Коментари Харесай

Дами в черно: за жените и това, което им се полага

Австралийското кино е доста мощно и продуктивно, въпреки и малко познато тук. Оттам идва нежният и оптимистичен " Дами в черно " на Брус Бересфорд ( " " ), който е по книга на Мадлин Сейнт Джон, отличен е с осем награди, от които 4 австралийски Оскара. А ние можем да го гледаме по HBO GO.

Лятото на 1959-а, когато " " е още непозната дума на " Зеления континент ", умната, прилежна, очарователна, само че и своенравна ученичка Лесли (Антури Райс) си сменя името на Лиза и стартира работа в най-скъпия и съвременен женски магазин в Сидни. Като всичките си колежки тя е облечена в черно и се труди под вещото управление на унгарско-хърватската емигрантка с френски акцент  Магда (Джулия Ормонд), високомерна и язвителна жена над 50-те. Лесли се сприятелява с красивата, но необразована и комплексирана Фей (Рейчъл Тейлър) и мълчаливата, дръпната, но добродушна Пати (Алисън Макгир), която е и неин директен началник.

Всяка от героините има комплициран любовен живот и мъж до себе си – след плевел и непредвиден секс привлекателният и простодушен брачен партньор на Пати – Франк (Люк Пеглър), изчезва. Магда е щастливо женена за съблазнителния интелектуалец Стефан (Венсан Перес), Лесли излиза с будно, самоуверено и ученолюбиво момче, а Фей е запленена от образования, красноречив и съблазнителен Руди (Райън Кър). И до момента в който ситуацията на интимния фронт е объркано, забавно и динамично, доста по-важни са обществените промени, които витаят във въздуха – Лесли желае да учи, само че би трябвало да убеди консервативния си баща, Магда се готви да открие личен магазин, Фей би трябвало да си повярва и да се извиси, а Пати се люшка сред и изненадващите терзания на Франк.

Оказва се, че всичко е допустимо и е прекомерно елементарно, може би тъй като просто е настъпил моментът, когато дамите би трябвало да протегнат ръка и да вземат това, което им се поставя и им е било отказвано толкоз дълго без съображение и разумна причина. Винаги е значимо началото, нататък нещата потеглят гладко, умерено и от единствено себе си.

 

 

 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР