Австралийският архиепископ Филип Уилсън, един от най-високопоставените католически духовници в

...
Австралийският архиепископ Филип Уилсън, един от най-високопоставените католически духовници в
Коментари Харесай

Австралийски епископ, обвинен в прикриване на сексуален тормоз, се оттегли

Австралийският архиепископ Филип Уилсън, един от най-високопоставените католически духовници в света, бе приет за отговорен в укриване на полов тормоз над деца в Римокатолическата черква, се отдръпна, съобщи Ройтерс, като се базира на Ватикана.

Папа Франциск е приел оставката на архиепископа. 67-годишният Уилсън е от Аделаида.

През май той беше приет за отговорен, че не е съобщил на полицията за тормоз, осъществен от различен духовник на име Джеймс Флечър. През 1976 година му било казано за това от две жертви, едната от които бил министрант (момче, което оказва помощ на свещениците), разказал му в изповедалнята. Допреди това Уилсън отхвърляше да се отдръпна и съобщи, че ще изчака да завърши процедурата по обжалване. Австралийският министър председател Малкълм Търнбул, който този месец прикани папата да в профил от служба архиепископа, съобщи, че приветства решението за оставката. "То е закъсняло приемане на многото апели, в това число и на моя, той да се отдръпна ", сподели Търнбул.

На 67 години, Уилсън е много под нормалната възраст за пенсиониране на епископите, която е 75 години, показва Асошиейтед прес. Решението е значимо предвид на това, че папа Франциск е под засилващ се напън да глоби епископите, които не са подхванали съответни дейности във връзка с случаи с тормоз или са ги прикривали. В Съединени американски щати има апели за изцяло църковно следствие, а в Чили се правят престъпни следствия, отбелязва АП.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР