Австралия и Нова Зеландия се обявиха срещу нарушенията на човешките

...
Австралия и Нова Зеландия се обявиха срещу нарушенията на човешките
Коментари Харесай

Единни срещу китайската агресия

Австралия и Нова Зеландия се оповестиха против нарушаванията на човешките права в Китай. На първата среща очи в очи сред водачите на двете страни от 15 месеца австралийският министър председател Скот Морисън и новозеландската му сътрудник Джасинда Ардърн се сплотиха в общ фронт против Пекин, съобщи Ройтерс, заяви Българска телеграфна агенция.

Забраната за пътувания сред Австралия и Нова Зеландия поради коронавирусната рецесия бе анулирана през април и това направи допустимо идването на Морисън в Уелингтън. Понастоящем Канбера заема твърда позиция по отношение на Пекин, до момента в който Уелингтън поддържа отстъпчив метод. Това породи изказвания на политолози и медии, че министър председателят Ардърн не обръща внимание на нарушаванията на човешките права в Китай. Тя обаче отхвърли това, като съобщи, че Нова Зеландия и Австралия са на сходни позиции по въпросите за търговията и човешките права. " Ще видите, че Австралия и Нова Зеландия без подозрение трайно са на едно и също мнение по тези въпроси, тъй че аз отхвърлям всевъзможни изказвания, че ние не заемаме мощна позиция по тези изключително значими въпроси ", сподели Ардърн на взаимната конференция.

Морисън я поддържа, като съобщи, че двете страни са търговски сътрудници, само че в никакъв случай не биха изтъргували суверенитета си. В взаимното си изказване двамата министър председатели показаха мощно безпокойствие от обстановката в Хонконг и нарушаванията на правата на мюсюлманската общественост уйгури в Китай. Те приканиха Пекин да допусне пратеници на Организация на обединените нации и самостоятелни наблюдаващи в Синцзян-уйгурския самостоятелен регион.

През последните месеци Китай ограничи вноса на австралийски артикули като зърнени храни, вино и говеждо месо. Преди визитата на Морисън Нова Зеландия разгласи, че ще поддържа Канбера в този спор, обаче по-рано тази година Нова Зеландия и Китай възобновиха съглашението си за свободна търговия, напомня Ройтерс. Освен това през април Нова Зеландия разгласи, че се усеща " неудобно " да ускорява ролята си в групата " Пет очи " - разследващо обединяване, включващо още Австралия, Англия, Канада и Съединени американски щати. Това породи спекулации, че Уелингтън не поддържа рецензиите към Пекин. Днес Джасинда Ардърн отхвърли и тези изказвания, като сподели, че " безспорно " Нова Зеландия остава предан член на " Пет очи ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР