Авокадото е изключително популярно в наши дни. Във всяко авокадо

...
Авокадото е изключително популярно в наши дни. Във всяко авокадо
Коментари Харесай

Дали е безопасно и здравословно да се яде ядката на авокадото?

Авокадото е извънредно известно в наши дни. Във всяко авокадо има огромна ядка, която нормално се изхвърля, само че някои хора настояват, че има изгоди за здравето и би трябвало да се яде. Други обаче се чудят дали даже е безвредно да се яде ядката на авокадото. В тази публикация се изследва дали е безвредно и здравословно да се яде ядката на авокадото.

Какво има в ядката на авокадото?

Ядките на авокадото са обгърнати в твърда черупка и съдържат 13-18% от размера на целия плод. Информацията за неговия състав е лимитирана, само че съдържа мастни киселини, диетични фибри, въглехидрати и малко количество протеин. Ядките също се смятат за богат източник на фитохимикали, в това число субстанции, които растенията създават, с цел да се защитят.

Ползи за здравето от авокадо

В Нигерия екстрактите от ядките от авокадо се употребяват за намаление на високо кръвно налягане. Ядките се считат за незадоволително употребявани, а ранните проучвания демонстрират, че те могат да имат някои изгоди за здравето.

По-долу ще видите при какви положения вероятно може да се употребява ядката от авокадо.

Диабет

 Авокадо

Може да понижи равнищата на кръвната захар при диабетни плъхове. Едно проучване при животни демонстрира, че е толкоз дейно, колкото антидиабетично лекарство.

Високо кръвно налягане

Изследванията върху животни демонстрират, че екстрактите от ядките от авокадо могат да спомогнат за разпределяне на кръвоносните съдове, което оказва помощ за понижаване на кръвното налягане - главен рисков фактор за сърдечни болести.

Бактерии

Едно проучване с епруветка демонстрира, че стопира растежа на спорообразуващи бактерии.

Висок холестерол

 Консумация на ядка от авокадо

Авокадото е понижило общия холестерол и неприятния холестерол при мишки.

Все отново ядките от авокадо към момента не са добре изследвани. Според някои учени в тях се съдържат и нездравословни субстанции. Има опасения, че някои растителни съединения в семена от авокадо като трипсинови инхибитори и цианогенни гликозиди могат да бъдат нездравословни. Тестовете за сигурност на ядките от авокадо са в ранните стадии и са лимитирани до изследвания върху животни.

Как да ядем ядките от авокадо

Ядките от авокадо са доста сложни за консумация и би трябвало да бъдат приготвени, преди да бъдат изядени. Първо, те би трябвало да се изсушат във фурната при висока температура в продължение на няколко часа. Някои хора изсушават ядките във фурната в продължение на два часа при температура 121 градуса.

След като ядката е обезводнена, може да бъде нарязана и сложена в миксер или кухненски робот, до момента в който се образува прахуляк. Процесът на сушене обаче може доста да понижи наличието на антиоксиданти.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР