automedia.investor.bgС всяка изминала година броят на продадените автомобили с автоматични

...
automedia.investor.bgС всяка изминала година броят на продадените автомобили с автоматични
Коментари Харесай

Каква е разликата между двата автоматика - по права линия и на зигзаг?

automedia.investor.bg

С всяка минала година броят на продадените коли с автоматизирани скоростни кутии в Европа се усилва. Със сигурност даже тези, които в никакъв случай не са имали автомобил, само че въпреки всичко са се возили в кола, са обърнали внимание на една любопитна детайлност. А точно на обстоятелството, че някои модели автоматизирана трансмисия се превключват благодарение на лост, който се " движи " по права линия, а други - с подобен, " инсталиран " на зигзаг. Има ли разлика сред такива кутии с изключение на образните?

На първо място, би трябвало да се означи, че развиването на лоста за превключване на автоматизираната трансмисия има много дълга и наситена със събития история. Всъщност, в автомобилната промишленост съществуват и се употребяват доста повече типове селектори, в сравнение с прави и зигзагообразни. В самите скоростни кутии няма фундаментална разлика, учредена на разликите сред лостовете за превключване.

До 90-те години на предишния век да вземем за пример, в колите (предимно американско производство) с автоматизирана трансмисия, селекторът на предавките се намираше на кормилото, а не там, където множеството от нас са привикнали да го виждат. Това решение даде опция да се инсталира диван за трима души, дружно с водача, начело, вместо седалки единствено за двама. В същото време селекторът се превключваше задоволително мъчно и с цел да се смени предавката, лостът първо трябваше да бъде издърпан към водача. От 60-те години различен тип селектор - ситуиран на арматурното табло, също беше много известен.

За първи път лост за превключване на автоматизираните скорости на пода се появи през 1953 година в Chevrolet Corvette. Днес точно този тип е най-популярен при колите, които се продават в Европа. Това е по този начин, тъй като той наподобява и действа по-познато на множеството водачи, които минават от модел с механична на подобен с автоматизирана трансмисия. С монтирането на селектора на пода се целеше най-много да не бъдат отблъснати европейските консуматори.

Както може би се досещате, селекторите с лост, който се движи по права линия и зигзагообразните, са просто вариация на поставения на пода селектор на автоматизираната трансмисия. Формата на канала за лоста в този случай е подбудена от особеностите на структурата. Ако жлебът под лоста е прав, това значи, че в множеството случаи селекторът ще има фиксиращ бутон, ситуиран в профил, начело или откъм гърба на самия комутатор. Той е нужен, с цел да се предотврати инцидентно превключване на автоматизираната скоростна кутия по време на придвижване. Един тип " предпазител ".

Съответно, в случай че жлебът под лоста е на зигзаг, тогава селекторът най-вероятно няма да има бутон. Тъй като зигзагът в този случай работи като предпазител против несъзнателно превключване. Въпреки това, има и модели с подобен дизайн, при който лостът, когато би трябвало леко да се " натисне " надолу при пренасяне от позиция R, с цел да се задвижи. Именно в това се крие и кардиналната разлика сред двата типа селектори - организацията на механизма за отбрана.

 

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел| Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР