Аун Сан Су Чжи, де факто цивилната ръководителка на Мианма,

...
Аун Сан Су Чжи, де факто цивилната ръководителка на Мианма,
Коментари Харесай

Лидерът на Мианма призова народа да се противопостави на военния преврат

Аун Сан Су Чжи, де факто цивилната ръководителка на Мианма, прикани народа да се опълчи на военния прелом в тази страна в Югоизточна Азия през днешния ден, при който бе арестуваната самата тя, съобщи Българска телеграфна агенция, цитирайки международните организации.

В изказване, публикувано от нейната партия Национална лига за народна власт (НЛД), Су Чжи разкритикува армията, като я упрекна, че не се е съобразила с продължаващата пандемия от новия ковид и " е на път да върне назад страната към военната тирания ". Тя прикани обществеността да се опълчи изцяло на военния прелом. Аун Сан Су Чжи е подготвила посланието авансово, на фона на разпространяващите се през последните дни клюки за иден боен прелом, отбелязва Франс прес.

По-рано през днешния ден армията задържа редица цивилни водачи, измежду които Су Чжи и президента Вин Мин. Комуникациите бяха прекратени, а банките - затворени. Армията разгласи изключително състояние за една година и дефинира за изпълняващ длъжността президент някогашния военачалник Мин Све. Контрол върху страната обаче де факто пое командващият въоръжените сили Мин Аун Хлаин, отбелязва ДПА. След това армията увери в официално съобщение, че превратът е бил нужен за опазване на стабилността в Мианма. Тя разгласи, че след края на изключителното състояние след една година ще бъдат създадени избори и формирано ново държавно управление.

Превратът бе наказан от редица международни водачи, измежду които генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш, държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън, ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел и английският министър председател Борис Джонсън. Те приканиха военните в Мианма да освободят арестуваните цивилни водачи и да се съобразят с резултатите от създадените през ноември парламентарни избори. Мианма бе ръководена от военна хунта близо половин век, преди през 2010 година в страната да стартира преход към народна власт и политическите пандизчии да бъдат освободени. Аун Сан Су Чжи, която в продължение на десетилетия символизираше битката за народна власт в страната и получи Нобеловата премия за мир през 1991 година, бе пусната след 15 години под домакински арест.

По конституция тя няма право да се кандидатира за президент, само че на процедура стана цивилният водач на Мианма, откакто нейната партия завоюва изборите през 2015 година Първоначално приветствана от редица от международни водачи, Аун Сан Су Чжи последователно бе низвергната и си навлече доста рецензии поради репресиите в Мианма против мюсюлманското малцинство рохингя. НЛД завоюва безапелационно изборите в Мианма на 8 ноември. Подкрепяната от военните партия получи слаба поддръжка. Тя обаче оспори резултатите, насочи рецензии за съществени изборни измами и в следствие страната изпадна в политическа рецесия. Новият парламент трябваше да се събере на първо съвещание през днешния ден. Бангладеш в това време прикани Мианма да постави действителни старания за разблокиране на процеса на непринудено завръщане на бежанците рохинги. Съседната ислямска страна приюти през 2017 година 1 милион представители на това мюсюлманско малцинство, избягали от насилието в преобладаващо будистка Мианма.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР