Атина. Средиземноморските държави трябва да застанат начело в справянето с

...
Атина. Средиземноморските държави трябва да застанат начело в справянето с
Коментари Харесай

Гръцкият премиер: Цената на игнорирането на климатичната криза е невъобразима

Атина. Средиземноморските страни би трябвало да застанат отпред в оправянето с изменението на климата, сподели министър председателят Кириакос Мицотакис, предупреждавайки, че цената да не се прави нищо е невъобразима, а човечеството евентуално ще се бори да оцелее след края на идващия век, цитира думите му Reuters .

Гърция, Турция, Кипър и Испания бяха опустошени от горски пожари и рекордно високи температури това лято, като учените предизвестиха, че районът се е трансформирал в „ гореща точка за горски пожари “. Германия, Турция и Китай бяха залети от опустошителни наводнения, напомня организацията.

„ Вече не желая да приказвам за изменението на климата. Искам да приказвам за климатичната рецесия, тя към този момент е тук “, сподели Мицотакис пред Reuters в изявление.

" И с цел да се оправим с това, се нуждаем от хоризонтални политики, които всъщност проникват във всеки аспект от нашия стопански и обществен живот. "

Панел по климата на Организация на обединените нации предизвести, че смъртоносните горещи талази, мощните урагани и други до неотдавна необикновени метеорологични феномени ще станат единствено по -тежки.

53-годишният Мицотакис, ученик на Харвардския университет, трансформира дейностите в климата във фокус на своята администрация. Скоро след избирането си през юли 2019 година той разгласи възбрана за електроцентрали на въглища от 2028 година и неотдавна сътвори министерство на гражданската отбрана, натоварено да се оправя с рецесиите.

Мицотакис бе хазаин на среща на водачи на девет южноевропейски страни, които са на „ фронтовата линия “ на изменението на климата, в Атина в петък, когато те приканиха за незабавни световни дейности като част от „ декларацията от Атина “, инициирана от Мицотакис.

Конференцията на Организация на обединените нации по климата COP26 в Глазгоу, която стартира на 31 октомври, има за цел да провокира доста по -амбициозни дейности в региона на климата и тяхното финансиране от страните по света.

В евентуално най-лошия сюжет климатичната рецесия би представлявала „ унищожаването на човешката цивилизация такава, каквато я познаваме “, сподели Мицотакис пред Reuters.

„ Трябва да бъдем доста, доста, доста ясни. Точно това е заложено на карта. Ако се осъществят най-лошите сюжети, тази планета няма да бъде гостоприемна за човешкия тип до края на този век.

" Тук, в Средиземноморието, имаме съвсем 6000 години цивилизация зад тила си, само че дълг на нашето потомство е да се уверим, че бъдещите генерации ще продължат да живеят, да процъфтяват и да просперират. "

Световната метеорологична организация към Организация на обединените нации, е оценила, че броят на бедствията, провокирани от изменението на климата, се е нараснал пет пъти през последните 50 години, убивайки повече от 2 милиона души и струвайки 3,64 трилиона $ общи загуби.

Цената на рецесията е „ невъобразима “ в международен мащаб и даже във връзка с националните стопански системи, сподели Мицотакис.

Наводненията в Гърция костват половин милиард евро предходната година. Крайбрежната ерозия от покачването на морското ниво е друго предизвикателство и директна опасност за туризма, сфера от изключително значение за Гърция.

Страната е понижила парниковите си газове с 11 милиона тона от края на 2019 година, като се дистанцира от въглищата, сподели Мицотакис. Въпреки това гръцкият министър председател беше изправен пред съществени рецензии за дейностите на държавното управление по време на пожарите това лято, които принудиха хиляди да изоставен домовете си. Той се извини за всевъзможни неуспехи.

„ Когато сме изправени пред пожари с такава активност, е доста ясно, че би трябвало да вършим нещата по друг метод “, сподели той. „ Значи би трябвало да се учим от грешките си. “

Превод и редакция: Юлиян Марков

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР