Астрономическата зима настъпи днес в 10:02 ч. Днес е и

...
Астрономическата зима настъпи днес в 10:02 ч. Днес е и
Коментари Харесай

Посрещаме най-дългата нощ

Астрономическата зима настъпи през днешния ден в 10:02 ч. Днес е и най-краткият ден в годината, придружен от най-дългата нощ в Северното полукълбо

Хилядолетия преди нас предците ни са почитали тази най-дълга нощ като „ рожденият ден на слънцето “.

Различните нации тълкували слънцестоенето по собствен метод, само че в множеството култури той е знак на прераждане, обзет от легенди и вярвания. Неслучайно християнската черква чества раждането на Христос Спасителя толкоз скоро след зимното слънцестоене – най-подходящият миг да се роди Надеждата.

В Япония зимното слънцестоене Тодзи е придружено от любопитни традиции. Традиционно на този ден ядат тиква и взимат гореща вана с локални цитруси юзу (декоративен лимон). Японците са уверени, че тази гала освежава тялото и духа, защищава от заболявания и ободрява: " Ако се къпете с юзу, няма да боледувате цяла година. "

В Индия този празник се назовава Санкранти. Той е отдаден на бога на слънцето Суря. Празнуват го в средата на януари, запалвайки огньове предната вечер - знак на слънчевата топлота, затопляща земята. Индусите украсяват вратите на къщите с листа от манго, а на пометените подове рисуват с брашно. В центъра на рисунката е жълто цвете и куп кравешки тор (кравата е свещено животно измежду индусите). За обяд те ядат млечна оризова каша: локалните имат вяра, че тя способства за смирението и възвишението на мисълта. Уличните празненства постоянно са съпроводени от каляска, украсена с цветни гирлянди и флагове - знак на виталния път. Мъжете я карат под съпровода на тромпети и барабани, заобиколени от акробати и артисти.

В България Зимното слънцестоене се отбелязва от празника Игнажден. Той символизира раждането на новото слънце.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР