Астрономи от Европейската южна обсерватория успяха да открият най-старото съзвездие

...
Астрономи от Европейската южна обсерватория успяха да открият най-старото съзвездие
Коментари Харесай

Вече е известно първото съзвездие във Вселената

Астрономи от Европейската южна обсерватория съумяха да открият най-старото съзвездие във Вселената. Учените са определили, че неговата възраст е на почти 14 милиарда години, каквато е и хипотетичната възраст на Вселената.

В последните години, с помощта на мощните телескопи, учените могат да погледнат в най-отдалечените кътчета на Космоса.

Технологията им дава опция да проследят бурните процеси на развиване на Вселената, като безусловно погледнат обратно във времето. Това е допустимо посредством наблюдаване на светлина, на която са й били нужни милиарди години, с цел да доближи Земята.

Астрономите от Европейската южна обсерватория са съумели да дефинират точното състояние на първото вселенско съзвездие, с помощта на мощния телескоп VLT (Very Large Telescope).

В продължение на близо 10 години те следили небесните структури в отдалечения Космос във типа им, в който били малко след зараждането на Вселената.

 Космоса

След базисни съпоставения с разположението и процесите, протичащи в тази част на небесната простор, астрономите съумели да открият, че извънредно ярката вселена CR7 е първата оформила се небесна конструкция след Големия гърмеж.

С принадлежности на телескопа VLT бе открито, че в CR7 има излъчвания йонизиран хелий, само че не били открити никакви следи от по-тежки детайли.

Това удостоверило съмненията на астрономите, че CR7 може да е приютила първото потомство звезди, което учените назовават звездна популация III.

Звездите от този клас се характеризират със наличие на по-леки детайли като водород, хелий и литий. Те са повода за появяването на тежките детайли О2, азот, въглерод и желязо, които съдействали за раждането на последващи звезди и създали живота вероятен.

Откритието надвиши първичните ни упования. Разкривайки последователно природата на CR7, си дадохме сметка, че освен сме разкрили най-ярката далечна вселена, само че и че тя има всяка обособена характерност, с която се чака да се отличава звездната популация III, съобщи ръководителят на проучването Давид Собрал от университета в Лисабон, Португалия.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР