Аспержите са деликатесът на пролетта. Те са много полезни, тъй

...
Аспержите са деликатесът на пролетта. Те са много полезни, тъй
Коментари Харесай

Пет свежи рецепти с аспержи

Аспержите са деликатесът на пролетта. Те са доста потребни, защото съдържат огромно количество витамини, като измежду тях е и скъпият витамин К.

Аспержите съдържат огромно количество антиоксиданти и с изключение на всичко друго, са доста вкусни. Те могат да се сервират като гарнитура или пък като независимо ядене – при всяко състояние си коства да ги готвите.

С аспержи можете да извършите доста разнообразни ястия. Следните предписания ще ви накарат да се влюбите в аспержите, в случай че това към момента не се е случило.

С помощта на аспержи се прави вкусна чорба

Необходими артикули: връзка аспержи, 1 супена лъжица масло, 1 скилидка чесън, половин литър бульон от пиле или зеленчуци, половин чаша течна сметана, сол и черен пипер на усет.

 Супа от аспержи

Измиват се деликатно аспержите и се отстранява твърдата им долна част. Нарязват се на дребни части. В тенджера се разтопява маслото и се прибавя нарязаният чесън. След 30 секунди се прибавя бульонът и аспержите. Варят се 5 минути и се пасират. Добавя се сметаната и се оставя на муден огън за една минута, само че без да кипне. Подправя се със сол и черен пипер.

Печени аспержи с гъби и лимонен сос

Необходими артикули: 2 връзки аспержи, 200 грама печурки, сол и черен пипер на усет, малко масло за пържене.

За лимоновия сос: четвърт чаша масло, четвърт чаша лимонен сок, половин чаена лъжичка горчица, сол на усет.

 Аспержи

В загрята на 220 градуса фурна се пекат измитите и обелени от твърдата част аспержи, подредени в тава, напръскани с малко масло или зехтин. Пекат се, до момента в който връхчетата им не покафенеят и аспержите не омекнат. В тиган се пържат в масло нарязаните печурки. Вадят се и в същия тиган се прибавя лимоновият сок, маслото и горчицата. Соли се на усет. Сосът би трябвало да се сгъсти. Сервира се като аспержите се подреждат в паница, от горната страна са гъбите и всичко се залива със сос.

Аспержи на барбекю с лук – това е същинско наслаждение за сетивата. Лукът се нарязва на половинки, аспержите се измиват и дружно с лука се поставят на нагорещената скара. Когато са печени на барбекю, аспержите стават по-сладки. Лукът и аспержите се сервират в паница, дружно с дип по избор.

Супата от аспержи с подправки е доста ароматна

Необходими артикули: 2 връзки аспержи, нарязани на ситно, четвърт чаша зехтин, 5 чаши пилешки бульон, 2 супени лъжици нарязан магданоз, 4 чаени лъжички ситно настъргана лимонова кора, 1 скилидка чесън, сол и черен пипер на усет.

 Гуакамоле от аспержи

Аспержите се запичат на 220 градуса, до момента в който не омекнат, като се напръскват със зехтин, сол и черен пипер. След като се извадят, се оставят да изстинат, поставят се в купа и се прибавят 2 чаши от бульона. Всичко се пасира. Останалата част от бульона се прибавя в тенджера, където се поставят и пасираните аспержи и останалият зехтин.

Супата се готви на муден огън към 10 минути. Смесват се магданозът, лимоновата кора и нарязаният чесън и от тази примес се поставя във всяка паница със чорба.

Гуакамоле с аспержи

Необходими артикули: 2 връзки аспержи, нарязани на ситно, 1 глава лук, нарязана на ситно, 1 скилидка чесън, 1 домат, нарязан на ситно, 2 супени лъжици майонеза, 1 супена лъжица лимонен сок, щипка сол, щипка пикантен червен пипер, 6 капки чили сос.

Аспержите се покриват с вода и се сваряват до омекване. Отцеждат се и се смесват с лука и чесъна, след което се пасират. Добавя се доматът и всички останали съставки и всичко се пасира до гладкост.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР