Асоциацията на европейските журналисти – България (АЕЖ България) намира за

...
Асоциацията на европейските журналисти – България (АЕЖ България) намира за
Коментари Харесай

АЕЖ: Вместо да критикуват журналисти, министрите да разследват посегателствата срещу тях

" Асоциацията на европейските публицисти – България (АЕЖ България) намира за неприемлив коментара на служебния министър на вътрешните работи Бойко Рашков, който във вторник приказва за премахване на публицисти ". 
Това се отбелязва във връзка изявленията на служебния вицепремиер.
Припомняме, че през вчерашния ден (18 май) Бойко Рашков съобщи, че в случай че е началник на bTV, ще уволни водещите на утринния блог Биляна Гавазова и Златимир Йовчев. По-късно Рашко уточни, че, а в това време, в която се споделя следното:
bTV Media Group смята за мощно тревожно за медийната среда в България, че след повече от 30 години народна власт и независимост на словото в страната, длъжностни лица от всяко държавно управление не престават да си разрешават да нападат обществено публицисти от частни самостоятелни медии с безпочвени изказвания.
Неуважението към авторитетни медии с високо доверие, като bTV и нейните публицисти, обществено демонстрирано от представителите на всяка власт, считаме като съществена причина за 112-ото място на България в класацията на Репортери без граници.
Отчитаме мощната роля, която медиите играят за построяването на истории и отправянето на послания на политическите фигури, партии и претенденти по време на дейната предизборна акция. Единствената роля на bTV обаче е да дава обективно и плуралистично отразяване на новините в полза на своите фенове.
bTV се опълчва на всяка форма на въздействие или операция от трети страни. Намесата на представители на властта и други директни или косвени играчи в предизборната акция няма да се толерира и ще се смята за дезинформация.
От АЕЖ-България пишат още: " В никакъв случай не е работа на министри или други политици да показват мнение кой публицист би трябвало да води едно или друго предаване. Това припомня на случаи като този с някогашния народен представител от ГЕРБ Антон Тодоров и някогашния вицепремиер Валери Симеонов, които вършиха сходни неприемливи мнения в Нова телевизия. 
 bTV отговори на вътрешния министър, упрекна го в дезинформация bTV отговори на вътрешния министър, упрекна го в дезинформация
bTV Media Group изпрати позиция до медиите, с която дават отговор на офанзивата от служебния вътрешния министър Бойко Рашков след присъединяване му...
Въпреки чувството, че в част от националните медии липсва баланс и се ползва двоен стандарт във връзка с досегашните ръководещи и тези от служебното държавно управление, министър не може да си разреши мнения за кадровата и публицистичната политика на която и да било медия.
В качеството си на министър, Рашков има задоволително благоприятни условия да обясни гледната си точка, както е видно и от изявлението, което той дава пред Българското национално радио.
АЕЖ упорства за опрощение от служебния министър Бойко Рашков. Призоваваме го да предприеме следствие на случаите на полицейско принуждение над публицисти и жители. Така той ще даде своя принос за възстановяване на мястото на България в класацията за независимост на словото на Репортери без граници – ранглиста, от която той явно се вълнува.
Ето единствено някои от последните неразкрити похищения против свободата на публицистите да отразяват действителността:
Заплахите против проверяващия публицист Николай Стайков почнали около случая “Осемте джуджета ” и неговия следващ арест по време на митинг, разгласен за противозаконен от съда
 Бойко Рашков съжалявал за казаното по адрес на водещите от bTV Бойко Рашков съжалявал за казаното по адрес на водещите от bTV
" Съжалявам, просто скърбя. " С тези думи Бойко Рашков коментира  в предаването " Алтернативата " по TV1 изказването си, че в случай че е н...
Нападението против фамилния автомобил на районния публицист в Дупница Десислава Панайотова
Действията на служителите на реда по време на антиправителствените митинги на 2 против 3 септември, при които пострадаха сътрудниците Димитър Кенаров и Николай Дойчинов
Системното приканване на Димитър Стоянов от уеб страницата Биволъ от полицията по инспекции, формирани по сигнали на предприемачи, които той търси за коментар.
Поръчителите на нападението против Слави Ангелов;
Посегателствата против два автомобила на журналистката Генка Шикерова ", приключва позицията на Асоциацията на европейските публицисти - България.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР