Асоциацията на държавите от Югоизточна Азия (АСЕАН) категорично осъжда неотдавнашните

...
Асоциацията на държавите от Югоизточна Азия (АСЕАН) категорично осъжда неотдавнашните
Коментари Харесай

АСЕАН осъжда остро въздушните удари в Мианмар

Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН) " изрично осъжда " неотдавнашните въздушни удари в Мианмар, при които бяха убити десетки хора, се споделя в изказване, оповестено от Индонезия - сегашен ръководител на АСЕАН.

" Всички форми на принуждение би трябвало да бъдат прекъснати неотложно, изключително потреблението на мощ против цивилни жители ", се споделя в изказването.

Изявлението на ръководителя на АСЕАН не значи безусловно единодушието на всички държави-членки.

Официалният брой на починалите при удара във вторник сутринта в отдалеченото градче Канбалу в централния район Сагаинг в Мианмар остава неразбираем, макар че Би Би Си, The Irrawaddy и Радио Свободна Азия оповестяват за минимум 100 жертви.

Хунтата удостовери в сряда, че е " нанесла лимитирани въздушни удари ", откакто е получила сигнал от локални поданици за събитие, отбелязващо откриването на локален офис на силите за защита, обвързван с съперниците на военното държавно управление.

Нападението провокира бързо наказание от страна на Организацията на обединените народи и западните сили, като ръководителят на Организация на обединените нации по правата на индивида Фолкер Тюрк съобщи, че е " ужасяващ " от смъртоносния удар.

В сряда един от жителите на селото съобщи пред Агенция Франс Прес, че е мъчно да се разпознават починалите.

" Вече не можем да определим кой кой е измежду починалите, тъй като всички са станали на части ", сподели той.

Индонезия - най-голямата стопанска система в Югоизточна Азия, ръководи АСЕАН през 2023 година и ще бъде хазаин на годишните срещи на водачите на 10-членния блок през май и септември.

Министърът на външните работи Ретно Марсуди съобщи предходната седмица, че Джакарта работи интензивно за използването на " консенсуса от пет точки ", контрактуван с хунтата на Мианмар през април 2021 година, който приканва за преустановяване на насилието и разговор сред военните и бунтовниците.

Планът обаче значително е подценен от хунтата, а опитите за ходатайство от страна на страните от АСЕАН за разрешаване на рецесията до момента са несполучливи.

Председателството на Джакарта на блока породи очаквания, че АСЕАН може да упорства за спокойно решение на казуса в Мианмар, като употребява тежестта на Индонезия като районна икономическа мощ и дипломатическия ѝ опит.

По-рано тази година Индонезия разгласи, че възнамерява да сътвори офис на специфичен делегат към външното министерство, който да откри разговор на ниско равнище с хунтата, макар че не се появи доста информация за положението на диалозите.

Хунтата продължава да е член на АСЕАН, само че не може да взе участие в срещи на най-високо ниво, защото не съумя да извърши мирния проект.

След преврата, който смъкна гражданското държавно управление на Аун Сан Су Чи през 2021 година, военните репресии против инакомислещите и въоръжените групи, които се опълчват на тяхното ръководство, доведоха до гибелта на повече от 3200 души, съгласно локална група за мониторинг. /БГНЕС

Джакарта / Индонезия
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР