Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ) поиска от министъра

...
Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ) поиска от министъра
Коментари Харесай

Бизнесът поиска от държавата да насърчава приема в техническите специалности

Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ) изиска от министъра на образованието и науката Красимир Вълчев при одобряване на държавния план-прием във висшето обучение превес да имат техническите и природо-математическите специалности. Асоциацията е подготвена интензивно да подкрепи министерството при рационализиране на модела, по който бизнесът дава своите оферти при установяване на план-приема във висшите учебни заведения. Това съобщи през днешния ден ръководителят на АИКБ Васил Велев по време на полемика за българското обучение, извършена в границите на съвещанието на Общото заседание на АИКБ. Участие в събитието взе и отрасловия министър Красимир Вълчев.

„ От името на АИКБ желая да благодаря на управлението на Министерство на образованието и науката за положителната ни взаимна работа през последната година. Считам, че за този интервал успяхме дружно да създадем няколко извънредно значими стъпки за решаването на казуса с дефицита на квалифицирана работна ръка в България. Готови сме дружно с представители на МОН да вземем интензивно присъединяване и в осведомителните акции за разпространение на професионалното обучение. В лицето на АИКБ Министерството може да е несъмнено, че има благонадежден сътрудник ", съобщи още Васил Велев.

Сред главните триумфи в взаимната работа с МОН Асоциацията регистрира институционализирането на резултатите от план „ Домино - за въвеждане на дуалното образование в България ". В разследване на дейното присъединяване на представители на АИКБ към този момент има дванадесет утвърдени специалности за дуално образование, като шест от тях са препоръчани от АИКБ, измежду които „ Промишлена електроника ", „ Автомобилна мехатроника ", „ Машини и система с цифрово-програмно ръководство " и други А първите работодатели, възприели дуалната система на обучениеq са членове на АИКБ.

Според Асоциацията има нужда от въвеждане на нов механизъм за финансиране на висшето обучение, което се заплаща от данъкоплатците. Финансов механизъм, който да способства за поощряване и задържане в претовареност в страната на приключилите. За задачата би трябвало правилото „ парите следват студента " да се промени. Не университетите да получават бюджетно финансиране, а студентите да получават на заем средствата, нужни за тяхното образование, които средства да внасят (по сходство на студентските такси сега) в избрания/приелия ги университет. Този заем няма да се връща, в случай че приключилият висшето си обучение експерт се осъществя в страната за избран интервал. Студентите от дефицитни специалности следва да получават спомагателен заем като несимволични стипендии, да вземем за пример 500 лв. месечно.

По време на събитието беше показано и съглашението, което Министерство на образованието и науката и Асоциацията на организациите на българските работодатели ще подпишат, като допълнение към направените оферти за промени в законодателството. Чрез него ще се даде по-голяма опция бизнесът да се ангажира с броя на паралелките, броя на учениците, профилите и специалностите на районно равнище. В допълнение на това национално представителните организации на работодателите ще вземат участие интензивно при образуването на държавния план-прием.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР