Асен Василев питал земеделското министерство за идеята сиИнтересът ще е

...
Асен Василев питал земеделското министерство за идеята сиИнтересът ще е
Коментари Харесай

В ГЕРБ гневни на план за продажба на държавна земя

Асен Василев питал земеделското министерство за концепцията си
Интересът ще е голям, само че купувачите няма да са земеделските производители, сподели Десислава Танева

Около 700 000 дка обработваеми площи

Финансовият министър Асен Василев е имал проект от 2025 година да стартира продажбата на 20% от държавните земи, с цел да се запълни бюджета с 340 млн. лв.. Депутатите от ГЕРБ-СДС обаче разбрали за това инцидентно, когато в парламентарната комисия по земеделие бил изслушан отрасловият министър Кирил Вътев. 

“При нас имаше спор по Бюджет 2024 и чуване на министъра на земеделието по доста тематики, които бяха сложени от разнообразни групи аграрни стопани. В хода на това чуване една от точката беше позицията на Министерство на земеделието и храните по бюджета.

Подкрепата за земеделския бранш е основен фактор. На това чуване от получените материали за него по точката за позицията на министерството излиза наяве, че е имало и се води спор сред МФ и Министерство на земеделието и храните във връзка обмисляне продажба на Държавен аграрен фонд и обмисляне на 340 млн. лева доход в бюджета от тази продажба. Министерството е възразило ”, изясни цялата обстановка към проекта за продажба на държавна земеделска земя ръководителят на парламентарната комисия по земеделие Десислава Танева (ГЕРБ-СДС). 

“Нашето мнение не е положително за продажбата на земеделска земя против обезщетителни бонове. Това е концепцията, само че мисля, че тя занапред ще се разисква и ще се стигне до решение ”, сподели по този мотив министър Вътев, само че Асен Василев особено натърти, че в Бюджет 2024 година няма заложени такива доходи и назова мненията “фалшиви вести ”. Става дума за продажбата на близо 700 000 дка обработваема земеделска земя. “Предлагане на земеделска земя към този момент няма в България, пазарът е сложен, конкуренцията е жестока. Едни такива активи като размери към момента най-вече ги има страната. Интерес би имало голям и могат да влязат даже и повече пари от продажбата на този един фонд в бюджета ”, уточни Десислава Танева. Тя позволи, че купувачите няма да са земеделските производители. “Може би десетина огромни фермери биха могли да си го разрешат, множеството ще са опeртори с капиталова цел, които за следващ път ще вдигнат размера на желаните ренти ”, сподели Танева.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР