Ударите по компоненти на руската система за предупреждение за ракетно

...
Ударите по компоненти на руската система за предупреждение за ракетно
Коментари Харесай

Украйна удари ключова руска радарна станция

Ударите по съставни елементи на съветската система за предизвестие за ракетно нахлуване са много ненадейно развиване на войната в Украйна .

Подобни удари не въздействат директно върху хода на военните дейности - само че покачват равнището на ескалация на спора и усложняват интернационалната конюнктура.

За това предизвестява в коментар съветската редакция на Би Би Си.

На 26 май безпилотен аероплан падна наоколо до радиолокационната станция " Воронеж М " (РЛС), ситуирана в град Орск в Оренбургска област. За свалянето на дрона оповестиха и съветските организации, само че те не прецизираха каква може да е била задачата му.

Според про военните телеграмни канали " Военен осведомител " и " Рибар " дронът евентуално е бил ориентиран към радарната станция " Воронеж-М " в село Горковское край Орск.

Два дни по-рано, на 24 май, в интернет се появиха известия, че украински безпилотни самолети са развалили друга радарна станция, Воронеж-ДМ , в Краснодарския край, като в обществените мрежи се появиха фотоси на развалената станция (Би Би Си не може да удостовери достоверността им). Няма информация за това какъв брой съществени са вредите.
 СБУ: Украйна трансформира съветски радар за 100 млн. $ в гевгир
СБУ: Украйна трансформира съветски радар за 100 млн. $ в гевгир

Унищожаването на радара евентуално ще понижи способността на Русия да открива въздушни цели по северната граница

Още по-рано, на 17 април, съгласно разнообразни източници, безпилотни летателни апарати са атакували радарната станция 29B6 Container, ситуирана в град Ковилкино в Мордовия. Някои източници настояват, че станцията е била изведена от строя .

Общото сред тези три удара е, че атакуваните станции са такива, които следят въздушното пространство на доста огромно разстояние . Те са част от съветската Система за предизвестие за ракетно нахлуване (СУРП) и имат за задача да наблюдават изстрелването на балистични ракети - главното и най-опасно средство за преместване на нуклеарни бойни глави.
 Русия построява далекообхватен радар за ранно предизвестие в Крим
Русия построява далекообхватен радар за ранно предизвестие в Крим

Радарът ще засича балистични и крилати ракети и е до пристанище Севастопол

Контейнерната станция в Мордовия се различаваше от тази във Воронеж по това, че контролираше въздушното пространство на дълбочина три хиляди километра , само че най-важното беше, че беше ориентирана на запад, към Европа.

Руското министерство на защитата твърди, че " Контейнер " може да наблюдава освен балистични цели на огромна височина, само че и аеробалистични цели - крилати ракети и самолети, в това число такива, които са основани по технологията " стелт ".

Ето за какво този съответен удар изглеждаше повече или по-малко логически за ВСУ в навечерието на приемането на западни изтребители.
 Иран сполучливо изпита нов радар, засичащ самолети със стелт технология
Иран сполучливо изпита нов радар, засичащ самолети със стелт технология

Новият радар е кадърен да засича самолети

Но " Воронеж М " в Оренбургска област и " Воронеж ДМ " в Краснодарския край, въпреки да имат обхват на деяние до шест хиляди километра, не управляват въздушното пространство, в което биха могли да се появят закани за съветски обекти, свързани с Украйна. Въпреки това, в случай че бъдат развалени или изведени от строя, тези уреди биха отслабили нуклеарния щит на Русия .

Нещо повече, сходен удар, в случай че е сполучлив, би могъл да засегне интернационалната стратегическа непоклатимост и да навреди на всички страни - прозрачността и предвидимостта са доста значими стабилизиращи фактори при нуклеарното въздържане, при което всички участници се държат взаимно на мушка със стратегическите си сили. Винаги е по-добре, в случай че евентуалният съперник с нуклеарни оръжия е спокоен и убеден в личната си сигурност, в сравнение с когато нервничи в незнание .
 Борел: Европейски Съюз би трябвало да изпрати Противовъздушна отбрана системи на Украйна, не може да разчита единствено на Съединени американски щати
Борел: Европейски Съюз би трябвало да изпрати Противовъздушна отбрана системи на Украйна, не може да разчита единствено на Съединени американски щати

Той съжалява, че вътрешната политика в Съединени американски щати забавя по този начин нужния пакет помощ

Ярък образец за това, че е значимо тази система да работи безотказно, е историята на Станислав Петров, дежурен по системата СУРП, който не се доверил на един развален компютър.

Наземните станции не са единственият съставен елемент на СУРП, съществува и галактическата система " Купол ", която също наблюдава изстрелванията, само че наземната радарна мрежа е по-важна .

Ако ВСУ в действителност стои зад тези удари с дронове, Украйна може да получи някакъв резултат на фронта - сходни уреди са много скъпи за Русия и в случай че заплахата за тях в този момент е станала толкоз явна, противовъздушната защита на всяка такава станция евентуално ще бъде засилена.

А е изцяло допустимо ЗРК за нейната отбрана да бъдат взети от друго, значимо за Украйна направление - в случай че някъде има приток, то сигурно някъде ще има и отлив .
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР