Асафетида е интересна индийска подправка, позната още като храна на

...
Асафетида е интересна индийска подправка, позната още като храна на
Коментари Харесай

Асафетида съчетава аромата на лук и чесън

Асафетида е забавна индийска фалшификация, позната още като храна на боговете, асант, миризлива смола и други. Тя има неповторими вкусови и лечебни качества.

В индийската кулинарна традиция стрита на прахуляк асафетида се влага в съвсем всички обичайни ястия. Често се предлага смесена с пшенично брашно. Подходяща е за вегетариански ястия, защото балансира усета на сладките, киселите и лютиви съставки в ястието.

Подправката съставлява смола от корена на дивото тропическо растение Ferula asafoetida. Има характерен изострен мирис, който извънредно припомня този на лука и чесъна. Това я прави съвършен техен сурогат в салати и ястия, най-много за хора с чувствителни стомаси.

Пикантният привкус на подправката постанова лимитираното и потребление. Влага се в гарнитури, печени сандвичи, ордьоврите и горещите зеленчукови ястия. С нея се подправят баници, солени ястия, разядки, ориз и въобще всичко със зеленчукова плънка.

Приемът на това индийско знамение работи удобно както на храносмилателната, по този начин и на дихателната и нервната система. Тя е измежду най-често употребяваните билки в източната система за лекуване.

 Лук и чесън

В предишното се асафетида се е давала на бременните, за укрепване на организма. Освен това е работила като опиат. Именно заради това през днешния ден не се употребява с тези си предопределения.

Според националните лечители от Изтока всеки, който употребява асафетида в хранителния си режим, става по-спокоен. Освен това ще усъвършенства връзките си с близките. Билката тушира напрежението и изглажда бръчките.

В националната медицина асафетида се употребява за туширане на конвулсии на гладката мускулатура, астма и бронхит. Често се употребява като средство за изчистване на токсините.

Съставките в нея укрепват имунитета и оказват помощ на тялото да се бори със положенията на грип и простуда. Освен това проучванията демонстрират, че асафетида подкрепя реализирането на връзката сред двете мозъчни полукълба.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР