Арсеналът на Банън - ескалиране на социалното напрежение, дискредитиране на

...
Арсеналът на Банън - ескалиране на социалното напрежение, дискредитиране на
Коментари Харесай

Трябва ли ЕС да се страхува от Стив Банън

Арсеналът на Банън - ескалиране на общественото напрежение, дискредитиране на рационалните причини и разпространение на погрешна информация

Някои анализатори побързаха да разгласят, че Банън повежда дясна популистка гражданска война из континента. Други се съмняват, че ще успее да сплоти разнородните евроскептични обединения в Европейския парламент. Още по тематиката
Европейското придвижване на Банън ще гради блок от евроскептични държавни управления
от Дневник,27 юли 2018
Тръмп в профил Стив Банън от Съвета за национална сигурност

Мястото му ще заеме енергийният министър Рик Пери
6 апр 2017 Той е някогашен политически пълководец на президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп, проектант на неговата изборна победа през 2016 година, някогашен ръководител на десния уебсайт Breitbart.com и кръстник на американския алт-райт. А в този момент влиза в нова роля със основаването на план за подкрепяне на анти-ЕС вота в Европа, който има упоритостта да поведе десен популистки протест из континента.

Стив Банън към този момент е провел няколко срещи с евроскептици в Лондон, откакто неотдавна основа основана в Брюксел организация - " Движението ", чиято цел е да подкопае Европейски Съюз. Плановете му са да организира акция за вкарването на огромна антиевропейска секта в Европейския парламент (ЕП) на вота идващия май. За задачата към този момент набира средства от неуточнени европейски източници и приготвя тактики за поощряване на националистическите придвижвания в Европейски Съюз да привлекат електорат, да оформят посланията си и да изградят политически капацитет. Амбициите включват и увещание на няколко водачи, най-вече от Италия и от Централна Европа, да обединят сили за оказване на въздействие в Европейския съвет.

След скорошна среща с непосредствен консултант на френския крайнодесен политик Марин льо Пен Банън разказа организацията си като " популистки план ", който ще провокира " тектонично разбъркване в Европа ". Някои анализатори побързаха да го нарекат " гробокопача на Европейски Съюз ", до момента в който други слагат под въпрос степента, до която ще успее да сплоти разнородните евроскептични обединения в Екологичен потенциал и да реализира някакъв резултат.

Отровни похвати

На европейски терен Банън евентуално ще привнесе похватите, които употребява в Съединени американски щати – ескалиране на общественото напрежение, подбудителство на публичното неодобрение към елитите, дискредитиране на рационалните причини и разпространение на погрешна информация. Той не крие, че се е прицелил в Обединеното кралство около Brexit. Според него излизането на страната от Европейски Съюз " главно ще промени европейската политика " и ще подтиква значителен евроскептичен резултат на идните избори за Екологичен потенциал. Той показва, че е бил в контакт с трима евентуални съперници на английския министър председател Тереза Мей, в това число с подалия неотдавна оставка външен министър Борис Джонсън, и през този месец ще пътува още веднъж до Европа. " Джонсън е една от най-важните персони на международната сцена през днешния ден ", разяснява Банън в изявление за Reuters. Той го назовава " мой човек " и твърди, че двамата са се чували по телефона и са си писали известия по време на визитата му в Лондон.

Плановете на Банън към този момент получиха самопризнание от някои от тези, към които се е насочил. Унгарският министър председател Виктор Орбан приветства основаването на анти-ЕС организацията, която по думите му ще " подтиква националистическия и антиимигрантския избор за Екологичен потенциал ". Орбан разяснява, че е било време някой от Съединени американски щати да пристигна в Европа, с цел да популяризира консервативните вместо демократичните полезности. Според него това е позитивен процес, защото носи " многообразие " и разрешава на европейците да се срещнат с консервативното лице на Съединени американски щати. " И ние сме тук, споделя ни един американец – тези, които сме консерватори и даже християндемократи. Защо нашият глас да не бъде чут и в Европа? И индивидът, който мисли по този начин, пристигна тук. Човек, който е бил специфичен консултант на президента на Съединени американски щати ", съобщи Орбан. И добави, че изборите за Екологичен потенциал следващата година могат да донесат завой към нелиберална " християнска народна власт " в Европейски Съюз, която ще постави завършек на мултикултурализма. Банън от своя страна не крие интереса си към Орбан и бе в Унгария през май, където приказва на конференция и организира среща с премиера.

Салвини като модел за подражателство

Банън желае неговата организация да съперничи на въздействието, което има фондация " Отворено общество " на Джордж Сорос. Той счита, че през идващите години внезапно ще се завърши с десетилетията на евроинтеграция. " Десният популистки шовинизъм е това, което ще се случи. Той ще ръководи. Ще има самостоятелни национални страни със своя лична еднаквост и свои лични граници ", твърди Банън пред The Daily Beast. И добавя, че локалните придвижвания към този момент съществуват и единствено чакат някой да подтиква капацитета им. Според него Матео Салвини - италианският вицепремиер и водач на крайнодясната партия " Лига ", е модел, който бъдещите сътрудници на " Движението " би трябвало да следват. " Италия е биещото сърце на модерната политика. Ако това работи там, може да работи на всички места ", обобщава Банън.

Не е несъмнено кои тъкмо обединения биха потърсили съдействие с някогашния пълководец на Тръмп, само че е ясно, че европейското коренно дясно е всичко друго, само че не и залязваща мощ. В същото време същността на Екологичен потенциал прави институцията уязвима към похватите на Банън, написа Financial Times. Избирателната интензивност непрекъснато понижава, а гласоподавателите употребяват вота, с цел да изразят неодобрение от вътрешните проблеми в своята страна. В резултат протестните партии са облагодетелствани. Освен това обичайните проевропейски обединения в Екологичен потенциал са възприемани от доста гласоподаватели като неотличими една от друга, изключително след финансовата злополука от 2008 година и мигрантската рецесия. А в сходни условия крайните хрумвания съумяват да притеглят от ден на ден гласове.

Все отново алармистките прогнози може да се окажат прибързани. " Европа не би трябвало да се опасява от Банън. Трябва да се опасява от нервността, която го заобикаля ", написа в разбор за в. Guardian Кас Муде, професор от University of Georgia. Според него някогашният пълководец на американския президент " не е нито Распутин на Тръмп, нито политическо знамение, а е занаятчия в това да се продава като сполучлив бизнесмен и политическа фигура както на вложителите, по този начин и на публицистите ".

Муде слага въпроса за какво Банън да бъде сполучлив в Европа. " Защо неговият мозъчен концерн, който желае да наеме личен състав от 10 души преди европейските избори следващата година, с цел да повлияе на резултата, да бъде подобаващ на " Отворено общество ", което има фонд от над 18 милиарда $? Как може той да реализира това, което умели политици и добре проведени партии не съумяват да реализират от десетилетия – да сплоти европейското коренно дясно? Очевидно не може да го направи и е толкоз неуместно за него да твърди, че може, колкото е неуместно и медиите да го разгласяват безрезервно ", показва професорът от University of Georgia. Според него по този метод създалата се известност на Банън като рискова политическа фигура рискува да се трансформира в самосбъдващо се знамение, тъй като точно преувеличаването на неговата значимост може да докара до фактически усилване на въздействието му. Което надали е задачата на тези, които сега разтревожени бият алармата.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР