Ароматният розмарин е полезен за здравето ни и подобрява паметта

...
Ароматният розмарин е полезен за здравето ни и подобрява паметта
Коментари Харесай

Розмаринът поддържа паметта ни на ниво

Ароматният розмарин е потребен за здравето ни и усъвършенства паметта сред 60 и 75 %, считат психолози от университета в Нортъмбрия в Нюкасъл.

Миризмата на растението доста може да усъвършенства дълготрайната памет, също така подкрепя и дейностите на мозъка, които са свързани със смятането, открива екипът от учени, отпред с Марк Мос.

Най-много проби учените са създали с перспективната памет, която дава отговор за това хората да запомнят неща, които ще се случат в бъдеще. Учените споделят още, че перспективната памет е обвързвана със способността да си припомняме в избран миг какви задания имаме да осъществим за деня, да вземем за пример.

Този тип памет е извънредно значима за всекидневния ни живот, допълват още учените, тъй като с помощта на нея можем да се обадим за рожден ден на непосредствен човек или да запомним в какъв брой часа би трябвало да изпием лекарството си.

Специалистите са провели няколко проучвания, с цел да съумеят да потвърдят какъв брой значим е розмаринът за човешката памет. При единия от опитите учените пускали пред вентилатор в стая четири капки от масло от розмарин, а въздушният поток поддържали пет минути преди да дойдат участниците в проучването.

В опитите присъединяване са взели 66 индивида, които влизали в стая с мирис на розмарин и в такава, в която няма есенция от билката. Всички хора в изследването са взели участие непринудено. Учените са сложили на всеки участник друга задача, с цел да ревизират каква е тяхната памет.

 Масло от Розмарин

Доброволците получавали оценки според от това какъв брой бързо и какъв брой качествено ще изпълнят задачата си. Резултатите демонстрират, че хората, които са влизали в стаята, в която ухае на розмариново масло, се оправят доста по-добре със дилемите, които са им предоставени, за разлика от останалите хора.

Кръвта на участниците била тествана и тези, които били в стаята с есенцията, имали по-високи стойности на цинеол в кръвната плазма. Това е съставката, която оказва позитивно деяние върху процесите в мозъка, изясняват ни учените.

Минали изследвания, които са свързани с розмарина, са потвърдили, че летливите молекули на растението попадат в кръвния поток посредством поемане. След това тези химикали подтикват обонятелния нерв, а това оказва въздействие върху мозъчните процеси.

Оказва се, че хората, които са влизали в стаята без мирис, са запомнили единствено четири поредни задания, а тези, които са били в стаята с розмарина – цели седем.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР