Арменският министър-председател Никол Пашинян постави под въпрос ролята на руските

...
Арменският министър-председател Никол Пашинян постави под въпрос ролята на руските
Коментари Харесай

Армения поставя под въпрос работата на руските миротворци в Нагорни Карабах

Арменският министър-председател Никол Пашинян сложи под въпрос ролята на съветските миротворци в противоречивия район Нагорни Карабах, откакто при новa ескалация починаха трима бойци.

Рядката рецензия на Пашинян към съдружника му Москва пристигна, откакто в сряда напрежението в противоречивия планински район, който е обитаем най-вече с етнически арменци, ескалира, заяви Агенция Франс Прес.

Бившите руски републики Армения и Азербайджан са водили две войни - през 90-те години и през 2020 година - за Нагорни Карабах.

След последната война Армения отстъпи обширни територии, които контролираше в продължение на десетилетия.

Русия изпрати към 2000 миротворци, които да следят нежното помирение, само че макар съглашението за преустановяване на огъня напрежението продължава.

" В арменското общество пораждат въпроси по отношение на съветската мироопазваща интервенция в Нагорни Карабах ", съобщи Пашинян на държавно съвещание.

Той уточни " грубите, продължителни нарушавания на режима на преустановяване на огъня " и " непрекъснатия физически и психически гнет " над жителите на Карабах в наличието на миротворците.

Пашинян съобщи, че ролята на съветската мироопазваща задача би трябвало да бъде " изяснена ", като добави, че Армения чака контингентът да предотврати " всеки опит за нарушение на линията на прикосновение ".

Двете страни се упрекват взаимно в нарушение на нежното помирение.

В сряда Баку заяви, че е изгубил един боец, а карабахската войска съобщи, че двама нейни бойци са били убити.

Министерството на защитата на Азербайджан съобщи, че карабахските войски са атакували позициите на армията му в региона на Лачин, който е под надзора на съветските мироопазващи сили.

По-късно азербайджанската войска съобщи, че в отговор е провела интервенция, наречена " Отмъщение ", и е открила надзор над няколко стратегически позиции.

В петък съветският президент Владимир Путин приема турския президент Реджеп Тайип Ердоган за диалози в черноморския курортен град Сочи.

Турция поддържа Азербайджан във войната за Нагорни Карабах през 2020 година /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР