Армен Назарян е освободен като старши-треньор на националния отбор по

...
Армен Назарян е освободен като старши-треньор на националния отбор по
Коментари Харесай

Армен Назарян вече не е треньор на националния отбор по борба

Армен Назарян е освободен като старши-треньор на националния тим по класическа битка след 9 години на поста. Начело на класиците се завръща легендата Братан Ценов, който преди този момент води отбора в продължение на 15 години (1997-2012) и напусна след олимпийските игри в Лондон `12.

Решението беше взето на днешното съвещание на Управителния съвет на федерацията (БФБ). Оттам прецизираха, че двукратният олимпийски първенец Назарян е назначен за шеф на националните тимове по класическа битка за всички възрасти.

Под управлението на Ценов, който е бронзов медалист от олимпиадата в Сеул `88, българските национали реализираха едни от най-големите ни триумфи в класическия жанр. Сред тях са три олимпийски медала, в това число двата, извоювани от самия Назарян за България - злато от Сидни 2000 и бронз от Атина `04. В Пекин `08 бронз заслужи и Явор Янакиев, което е и изобщо последното отличие на класиците ни от олимпиада.

След като пое тима като треньор, Армен Назарян не съумя да придвижи триумфите си от тепиха. Най-значимите медали, които българските национали завоюваха под негово управление, са от международни шампионати - един златен (на Иво Ангелов през 2013 г.), един сребърен (на Кирил Милов през 2018 г.) и два бронзови (на Айк Мнацаканян през 2018 и 2019 г.).

Помощници на Братан Ценов отсега нататък ще бъдат Емил Будинов - някогашен селекционер на юношеския народен отбор, който повече от 10 година работеше в Норвегия, и международният първенец от 2011 година Елис Гури, който и до момента бе в треньорския екип на тима.

От БФБ оповестиха още, че досегашният национал Тарек Абделслам приключва спортната си кариера поради контузии. Европейският първенец от 2017 година става треньор на юношеския народен тим дружно с досегашния ментор Юлиян Георгиев. Мариян Бияндов и Николай Дачев пък ще продължат да водят кадетите в класическия жанр.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР