Арманяк се счита за традиционно френскa напитка, но в исторически

...
Арманяк се счита за традиционно френскa напитка, но в исторически
Коментари Харесай

Арманяк - символ на лукса и добрия вкус

Арманяк се смята за обичайно френскa напитка, само че в исторически проект е тясно обвързвана с три култури. Лозята във Франция са били засадени от римляните, келтите донесли дъбови бъчви, а арабите са изобретили дестилацията.

За пръв път напитката е направена във френската провинция Гаскония, а първият първообраз на актуалната напитка свободно стартира да се продава през 1461. На интернационалния пазар Арманяк стартира да се появява още през 16-ти век.

Арманяк, както и коняк се отнасят към класа на гроздовата ракия, само че това, което го отличава от ракията и коняка е, че в производството му се влагат доста повече сортове грозде. За да се направи същински първокласен Арманяк са нужни най-малко 10 сорта грозде, до момента в който за коняка и ракията са задоволителни и единствено един вид.

Тази кехлибарена течност е аристократична напитка, знак на лукса и положителния усет.

И колкото необичайно да звучи, Арманяк има потребни свойства за организма и даже в началото напитката се е употребила като лекарство. Смята се че дребни дози от питието удължават младостта, както и резервира умствената изясненост. Ефикасен е при зъбобол и оказва помощ за стерилизация на устата.

За да се насладите изцяло на усета на това пиво, преди да започнете, е належащо да се отдадете на релаксираща отмора. След това сипете Арманяк в стъклена чаша и го оставете за 15 минути.

Преди да отпиете глътка е належащо да вдишате аромата му посредством носа. Този способ разрешава да се разкрие най-финия и внимателен усет на Арманяк. Опитните дегустатори по този метод тъкмо дефинират неговото качество. Пийте напитката постепенно и задържайте дълго в устата.

Може да се комбинира с шампанско и портокалов сок. За омекотяване на усета на напитката ще помогне прекрасен шоколад, както и разнообразни десерти, а също върви добре и с пури.

В кулинарията Арманяк може да се употребява за приготвянето на най-различни ястия, за ароматизиране на бисквити и сладкиши, за овкусяване на салати и е отлично допълнение към месо. И какво би била една пържола по парижки без Арманяк?

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР