Армада от застаряващи танкери помогна на Русия да поеме шока

...
Армада от застаряващи танкери помогна на Русия да поеме шока
Коментари Харесай

Сенчестият флот помага на Русия да продава петрол над тавана от 60 долара

Армада от застаряващи танкери оказа помощ на Русия да поеме шока от огромните западни наказания, наложени ѝ преди една година, когато Европейски Съюз забрани вноса на съветски недопечен нефт в съюза и дружно с групата на страните от Г-7 наложи ограничавания на тези, които желаят да го транспортират до други елементи на света.

Според въведените предходната година правила, целящи да лимитират опцията на Русия да финансира нашествието си в Украйна, като в същото време запазят съветския нефт на интернационалния пазар, страните отвън Г-7 могат да продължат да купуват съветски нефт на цени под 60 $ за барел, в случай че желаят да употребяват кораби или търговски и застрахователни услуги за преместване на петрола от страни от Г-7. Въпреки въведените наказания така наречен горист флот на Русия оказва помощ на страната да понесе икономическия потрес, оповестява Financial Times.

Потоците на съветски нефт към Европа, която преди беше най-големият експортен пазар на страната, се свиха до нула. Вместо това милиони барели се изпращат всеки ден от западните съветски пристанища на Балтийско и Черно море по обиколен път към нови купувачи, основно в Индия, Китай и Турция.
Реклама
Но въпреки че ембаргото на Европейски Съюз е дейно за спиране на множеството доставки в блока, западните чиновници признават, че 12 месеца по-късно съвсем никой от съветския недопечен нефт, който се насочва към нови купувачи, не се продава на цена под 60 $ за барел.

" През първото тримесечие ограничаването работеше добре, през второто тримесечие Русия стартира да намира способи да го заобикаля, през третото тримесечие ограничаването съвсем завърши, а в този момент, през четвъртото тримесечие, ограничаването несъмнено завърши ", сподели Максимилиан Хес, създател на групата за политически риск Enmetena Advisory.
Регистрирани кораби в ОАЕ, Китай и Гърция са най-големите превозвачи на съветски нефт.
Според данни на Kyiv School of Economics през октомври 99% от морския експорт на недопечен съветски нефт е бил продаван на цени над 60 $ за барел. За 71% от този експорт са употребявани кораби и снабдители на услуги, регистрирани отвън страните от Г-7, по отношение на 20% през април 2022 година
Реклама
Kpler, компания за данни и разбори, разделя корабите, пренасящи съветски нефт, на три съществени групи - кораби, благосъстоятелност на Русия, така наречен мрачен флот, който преди този момент е взел участие в транспорта на глобен недопечен нефт от Венецуела или Иран, както и образувания след нашествието " сив флот ". През ноември " сивият флот " за пръв път е осъществил повече от половината от износа на нефт от Западна Русия, сочат данните на Kpler.

Според изработен от FT разбор на адресите за преписка на корабите,регистрираните плавателни съдове в ОАЕ и Китай са най-големите превозвачи на съветски нефт със надлежно 28 млн. и 23 млн. барела. На трето място са записаните в Гърция кораби, които са превозили 16 млн. барела, Западни наказания Според Джефри Пайет, асистент енергиен министър на Съединени американски щати, американското държавно управление следи " задълбочено " съветския горист флот и търси способи да го направи " по-малко ефикасен и по-малко функционален.

През октомври Съединени американски щати наложи целенасочени ограничения против две компании - едната записана в Турция, а другата в ОАЕ, като това е било първото американско наказателно деяние, обвързвано с разпоредбите. Санкциите са наложени, тъй като всяка от фирмите е имала кораб, употребявал основани в Съединени американски щати снабдители на услуги, до момента в който е превозвала съветски нефт, платен на цени над прелюдия предходната година таван, оповестява FT.

Предизвикателството за Съединени американски щати и другите западни държавни управления е, че огромна част от новата съветска система за транспорт на недопечен нефт няма потребност от западни снабдители на услуги. " Русия е много сполучлива в построяването на личния си флот, намирането на различни застраховки, построяването на екосистема от хора, които могат да оказват помощ за преноса на недопечен нефт и артикули ", декларира Бен Кахил, старши помощник в основания в Съединени американски щати Център за стратегически и интернационалните проучвания, който е проучвал енергийните наказания на Запада против Москва.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР