Арктикът е международно неутрална зона, която отдавна се държи далеч

...
Арктикът е международно неутрална зона, която отдавна се държи далеч
Коментари Харесай

Bloomberg: Следващият сблъсък между Русия и Запада ще е в Арктика

Арктикът е интернационално неутрална зона, която от дълго време се държи надалеч от геополитиката . Но изменението на климата провокира извънредно равнище на интензивност в отдалечения полярен район, защото конфликтът на стратегически ползи и топенето на леда го трансформират надълбоко, написа Bloomberg.

Управлението на Арктика ненадейно е сложено под въпрос вследствие на изолацията на Русия, най-голямата арктическа страна, поради войната й против Украйна. Арктическият съвет, главният орган за съдействие сред осемте народи, които споделят попечителството, е в давност. Заседанията му са спрени от предходната година и никой не е напълно сигурен какво ще се случи след 11 май, когато Русия би трябвало да съобщи ротационното председателство на Норвегия.

Русия остава член на съвета и по този начин взе участие във всевъзможни решения или действия.

Ясно е, че статуквото с невисок спор е застрашено, излагайки на риск научното съдействие, което процъфтява след края на Студената война. И нещата стават тежки в миг, когато както стоплянето на Арктика, по този начин и конкуренцията за нейните запаси, евентуално милиони барели нефт и богати минерални находища, се усилват.
 Русия вижда опасности от конфликти с НАТО в Арктика
Русия вижда опасности от конфликти с НАТО в Арктика

Предупреждава, че Швеция и Финландия в НАТО ще се отрази отрицателно на сигурността в Арктика и целия европейски континент

Кой управлява върха на планетата зависи от това къде начертавате границите. Въпреки че никой не " има " Северния полюс, страните със земя, обграждаща Централния ледовит океан, към този момент имат права, разпростряли се до известна степен оттатък бреговата им линия, според интернационалното право. Сега три от тях - Русия, Канада и Дания, от името на нейната самостоятелна подвластна територия Гренландия - преначертават карти и спорят за по-широки суверенни права върху това, което е под океана: голям сектор от дъното на Арктика, разпрострян се през Северния полюс.

Как в последна сметка ще бъдат обрисувани границите, в случай че използваме дипломатическата терминология, зависи от това до каква степен континенталният шелф се простира оттатък крайбрежията на всяка страна. И трите страни настояват, че техните континентални шелфове се простират в подводна планинска верига, наречена Ломоносов било . Норвегия направи по-скромни причини за преначертаване на границите преди няколко години.

Държавите към момента ще могат да пътуват свободно през това, което ще остане интернационалните води. Но естествените запаси под тези води може да са големи и могат да бъдат заграбени. Разгръщащото се съревнование може да има огромни последствия за това кой управлява основните запаси - и за климата.

Национализмът дава още един тласък - Арктика е стратегически приоритет по-специално за съветския президент Владимир Путин. Промените в последната тактика на Русия за Арктика, както е посочено във външнополитически документ, подписан от Путин на 31 март, отстраняват препратките към " градивно интернационално съдействие ". Политическият документ дава обещание да отблъсне неприятелските страни, които се надяват да милитаризират района и да открият по-тесни връзки на съдействие с неарктически страни, " преследващи градивна политика по отношение на Русия ", допустима отпратка към Китай, който също има желания в полярния район.
 Русия стартира военни учения в Арктика
Русия стартира военни учения в Арктика

В маневрите ще се включат 1800 военнослужещи, до 15 кораба и 40 самолета

Съединени американски щати, друга арктическа мощ, остават ангажирани с района и със Съвета . Но дейностите на Русия при воденето на война против Украйна " попречват съдействието, координацията и взаимоотношението, които характеризират работата на Арктическия съвет.

Русия, Дания и Канада настояват, че хребетът Ломоносов, който пресича полюса, е продължение на континенталния шелф, продължаващ от бреговата линия до централния Северен ледовит океан. Съгласно Конвенцията на Организация на обединените нации по морско право това би предоставило изключителни суверенни права върху естествените запаси на и под полярното морско дъно, отвън изключителните стопански зони, които се простират до 200 морски благи от техните крайбрежия . Междувременно Съединени американски щати не са утвърдили Конвенцията на Организация на обединените нации, само че въпреки всичко може да приготвят своя лична рекламация.

Получаването на достъп до евентуално доходоносни запаси е една от главните аргументи, заради които страните подават документи. Все още значително неразучено, все пак се счита, че арктическото морско дъно съдържа огромни ресурси от изкопаеми горива, метали и значими минерали, които ще станат по-лесни за достъп, защото световното стопляне разтопи морския лед над него. Последната околоарктическа оценка от Геоложкия институт на Съединени американски щати е осъществена през 2008 година Изчислено е, че към 90 милиарда барела неоткрит петрол и 1670 трилиона кубически фута газ се намират в Арктическия кръг , дружно с сериозни метали и минерали, нужни за електрификацията.

Кога тъкмо ще стане стопански оправдано да се копае полярното морско дъно е открит въпрос. Климатичните промени ще улеснят достъпа до тези зони за изследване и рандеман, както и за превозване на всевъзможни запаси. Арктика се затопля до четири пъти по-бързо от останалата част на земното кълбо и това движение се форсира.

Добивът на изкопаеми горива и дълбоководният рандеман в част от света, която е от решаващо значение за отбраната на планетата от климата, са доста спорни. Но спечелването на суверенни права върху офшорни запаси може да бъде както за отбрана, по този начин и за употреба.
 Норвегия следи съветската военна активност в Арктика
Норвегия следи съветската военна активност в Арктика

Увеличава отбранителното си наличие и координира дейностите със съюзниците
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР